Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záujem o návštevu pápeža je menší, ako sa očakávalo. Ako parkovisko poslúži aj nedokončená diaľnica
Zdielať na

Záujem o návštevu pápeža je menší, ako sa očakávalo. Ako parkovisko poslúži aj nedokončená diaľnica

ŠAŠTÍN/STRÁŽE / Záujem o návštevu pápeža zatiaľ nie je až taký veľký, ako sa očakávalo. Zaregistrovaných ľudí pribúda, ale pomalým tempom. Zatiaľ to nie je ani polovica plánovaného počtu. Farnosti síce dostali odporúčanie organizovať aj autobusové zájazdy, no narážajú na obavy farníkov.

V Šaštíne rátajú na poli s kapacitou 350 000 ľudí, zatiaľ sa prihlásilo menej ako 10%.
V nedeľu narátali v Šaštíne zatiaľ 12 000 veriacich, ktorí sa prihlásili. Okrem Šaštína bude druhá svätá omša s pápežom Františkom v Prešove. Tu bude predsedať gréckokatolíckej liturgii. Aj tu zatiaľ evidujú striedmy záujem.
"Aktuálne máme nahlásených 7-tisíc účastníkov, ktorí sa zaregistrovali cez formulár a denne pribudá 700 až 800 registrovaných," povedal Michal Pavlišinovič, hovorca prešovskej archiparchie.

Ak bude takéto tempo registrácii aj naďalej, tak odhad je, že do Prešova by mohla prísť zhruba polovica predpokladanej 50-tisícovej kapacity. Aj to však bude aj pre tretie najväčšie slovenské mesto záťaž. Jednotlivé farnosti už dostali odporúčania, aby uprednostnili organizovanú autobusovú dopravu alebo posilnené vlakové spoje. Už teraz je totiž jasné, že s parkovaním to také jednoduché nebude. 
"Aktuálne máme zabezpečených 200 parkovacích miest pre autobusy blízko mestskej haly, okrem toho rátame aj s parkovacími miestami pre ďalšie nahlásené autobudsy, ktoré budú vytvorené na novovybudovanom úseku dialnice D1, teda juhozápadný obchvat mesta Prešov," uviedol Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

"V Šaštíne je to zložitejšie a samozrejme autobusy sa dostanú akoby bližšie na toto miesto slávenia. Kto pôjde autobusom, ten bude musieť ísť potom menšiu cestu peši na to pole, kde sa bude sláviť svätá omša," informoval Martin Kamara, hovorca KBS.

Obchvat ako parkovisko

Mesto Prešov ako jediné krajské mesto doteraz nemalo žiaden obchvat. Ten, ktorý je tesne pred dokončením mal byť otvorený tento rok v júni. No aj pre koronu sa to predĺžilo a tak počas návštevy pápeža poslúži zatiaľ neotvorená diaľnica ako záchytné parkovisko. Ďalšie záchytné parkovacie miesta budú zriadené v susednom meste Veľký Šariš a v dedinke Malý Šariš.
O možnostiach prepravy zo záchytných parkovísk plánuje mesto Prešov v predstihu informovať. Na striedmy záujem už majú aj prvé spätné väzby z jednotlivých farnosti.

Okrem toho, že je veľa ľudí, ktorí sa boja očkovania, tiež sú takí, ktorí napriek očkovaniu hromadné podujatia nevyhľadávajú. "Máme apel od našich kňazov, že niektorí veriaci už celý ten rok a pol sa bránia veľkým spoločenským akciám. Veriaci majú ten rešpekt," myslí si Pavlišinovič.
"Aj tu sú nejaké výzvy, náročnejšie okolnosti, ale my veľmi povzbudzujeme ľudí, aby sa nenechali odradiť, pretože Svätý Otec nám prináša požehnanie povzbudenie vo viere," dodal hovorca KBS.
 Bez ohľadu na to, koľko ľudí príde na jednotlivé miesta, harmonogram príprav sa dodržiava aj na najznámejšom pútnickom mieste - Šaštíne. Kým s prípravami na poli na okraji Šaštína kde bude omša s pápežom sa začne o týždeň. Pred bazilikou sedembolestnej panny Marie je už stavebný ruch.
Stavebnici tu nanovo robia nádvorie a prístupové chodníky vedúce do baziliky, kde 15.septembra prebehne ešte pred omšou modlitbové stretnutie s biskupmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy