Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Unikátna záchranná akcia: Záchranu papagája v Bojniciach sledovali stovky ľudí
Zdielať na

Unikátna záchranná akcia: Záchranu papagája v Bojniciach sledovali stovky ľudí

BOJNICE / Prievidzskí hasiči majú za sebou netradičnú záchrannú akciu na nezvyčajnom mieste. Pred bojnickým zámkom ratovali vzácneho papagája. Mláďa vyletelo na strom a nevedelo sa dostať späť.

Návštevníci Bojníc boli svedkami netradičnej záchrannej akcie. Hasiči sa snažili dostať zo stromu vzácneho papagája.  "Letela taký polookruh až tu na strom, na tú brezu," povedal majiteľ papagája Kevin Schneider.

"On tu síce s nami je, ale vôbec nelietal. Zrazu nabral takú výšku, že myslím, že sám bol v šoku," skonštatovala Dorota Froľová, chovateľka papagájov.

Majitelia sa najskôr pokúšali dostať mláďa dole sami. Bolo však vysoko a nepodarilo sa im to.  "Vyletela na miesto, kde to nepozná. Nevie sa ani sama rozhliadnuť, kde sa nachádza. Kvôli tomu sme sa trápili pretože toto mláďa je nielen vzácne ale aj mladé,"  uviedla Froľová.

Nakoniec o pomoc požiadali hasičov. Tí na mieste zasahovali s dvomi kusmi techniky.  "Papagáj sa nachádzal zhruba v 16 metrovej výške. Bolo nutné použiť výškovú techniku," uviedol veliteľ zásahu Martin Vavro.


 Záchranná akcia prebiehala priamo pred bránami bojnického zámku a pod drobnohľadom stoviek ľudí. Takýto zásah hasiči ešte nemali.  "Takýto som ešte nemal, keďže ten vták je prelietavý, išiel s nami aj majiteľ," vysvetlil Vavro.

Nakoniec všetko dobre dopadlo a mláďa odchytili.  "Strašne sme sa potešili, že ho chytil do náručia, a tá emócia, že už ho má u seba, že ho drží, až som sa rozplakala od radosti,"  povedala chovateľka Frolová.

Mláďa je už v opatere chovateľov. Tí tvrdia, že bez pomoci hasičov by uhynulo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy