Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Teplo z bratislavskej spaľovne sa použije na vykurovanie. Energetické zhodnotenie odpadov doteraz nelogicky odchádza do vzduchu
Zdielať na

Teplo z bratislavskej spaľovne sa použije na vykurovanie. Energetické zhodnotenie odpadov doteraz nelogicky odchádza do vzduchu

BRATISLAVA / Časť tepla, ktoré vznikne v bratislavskej spaľovni pri likvidácii odpadov, sa od budúcej jesene použije na vykurovanie. Napojiť majú niekoľko mestských prevádzok a zopár tisíc domácností v hlavnom meste. Doteraz energetické zhodnotenie odpadov nelogicky odchádza, len tak do vzduchu.

120 metrový komín je dominantou bratislavskej spaľovne, kde každý rok spália zhruba 126 - 130 tisíc ton. "Na to, aby to bolo ekologické, to teplo, ktoré vzniká spaľovaním by malo byť niekde využité, a ono 20 rokov absolútne nie je využité," hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo.

No a teraz sa to má zmeniť k lepšiemu. Podstatou dohody je to, že mestská spoločnosť OLO, v ktorej sa odpad likviduje, sa napojí na Bratislavskú teplárenskú spoločnosť, ktorá je súčasťou štátneho holdingu MHTH. Začiatočný objem dodávok tepla by mal postupne výrazne narastať, rozvoj však limitujú niektoré zdedené zmluvy.

"To, o čo sa snažíme, by som nazval ako imperatív zdravého rozumu, to ani nie je nejaké zásluha, ale je to skôr na uváženie, prečo k tomu nedošlo skôr v predchádzajúcom období," hovorí generálny riaditeľ MHTH Ľuboš Lopatka. 

"Teplo vykúri v prvej etape 3500 bytov," informuje Vallo. 

V budúcnosti by sa mohli napojiť na túto sieť postupne aj všetky mestské podniky alebo mestské budovy tam, kde to bude možné. Hlavné mesto by si teda teplo pre svoje objekty vyrábalo samo prostredníctvom OLO, ktoré do tohto projektu investuje asi jeden milión eur.

"Konečne sa nám podarilo spraviť to jediné logické riešenie, keď teplo, ktoré vyrobíme začneme dodávať do sústavy, a tým vlastne plníme verejný záujem nás všetkých, čiže, získava na tom tak štát, tak občan, tak mesto," hovorí generálny riaditeľ OLO Ivan Sokáč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy