Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nevyspytateľné počasie prináša so sebou riziká: Takto sa správajte počas búrky
Zdielať na

Nevyspytateľné počasie prináša so sebou riziká: Takto sa správajte počas búrky

BRATISLAVA / Nevyspytateľné letné počasie prináša so sebou riziká. Veterné smršte a blesky dokážu poriadne znepríjemniť váš pobyt v prírode. Ukážeme vám, čo robiť v prípade, že sa ocitnete vonku počas búrky.

Pekné počasie je ako stvorené na pobyt v prírode. To však môže mať náhly zvrat. Indikátorom je dusno a teplo, no ale aj povestné ticho pred búrkou. Ak sa rozhodnete ísť do prírody stanovať, kľúčovým je výber miesta. Hľadať by ste si mali ľahko dostupný terén, z ktorého sa v krátkom čase dostanete medzi príbytky. Ak takú možnosť nemáte, zo stanu by ste mali utekať do stredu lesa. "Ak si vyberiem miesto, kde sa zložitým spôsobom dostávam ja na ten svoj relaxačný pobyt, tak musím počítať s tým, že v prípade prudkého zvratu počasia bude záchranná akcia o to zložitejšia," vyjadrila sa Margita Vernarcová, Operačné stredisko ZZS.

V tejto súvislosti vydalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby 7 krátkych odporúčaní, ktoré by ste mali dodržiavať. V prípade, že sa nachádzate na lúke alebo inom mieste, kde sa neviete schovať, určite si neľahnite. "Ideálne je čupnúť si, s čo najnižšou plochou dotýkať sa zeme a chrániť si hlavu, skloniť hlavu až medzi kolená," upozorňuje Vernarcová.

Ak už dôjde k zasiahnutiu bleskom, odborníčka z operačného strediska radí, že v prvom rade by ste mali myslieť na svoju bezpečnosť, až potom začať zachraňovať. "Ak ten človek nám upadne do bezvedomia, tak prvou pomocou je vždy začať resuscitáciou 30-timi stlačeniami hrudníka a dvoma vdychmi," povedala Vernarcová. Klimatológovia predpokladajú, že výkyvy počasia môžeme očakávať oveľa častejšie, a tak v budúcnosti budeme musieť byť čoraz viac ostražitejší. "Vieme približne hodinu a pol povedať, kde presne sa tá búrka môže vyskytovať a ktorým smerom pôjde," vyjadrila sa meteorologička Miriam Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy