Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý záchranár: Výsluhové dôchodky sme mali mať už dávno
Zdielať na

Bývalý záchranár: Výsluhové dôchodky sme mali mať už dávno

BRATISLAVA/POPRAD / Záchranári sa už dlho snažia o to, aby mali výsluhové dôchodky. Sú jedinou zložkou integrovaného záchranného systému, ktorá na ne nemá nárok. Zatiaľ sa im ale nedarí kompetentných presvedčiť.

Stanislav, ktorého kolegovia volajú Sendy, musel pre vážnu chorobu a komplikácie pred pár mesiacmi nečakane ukončiť svoje záchranárske poslanie. Sám potreboval pomoc. "Som smutný, že nepracujem, to je pre mňa veľký problém, že sa s tým neviem tak nejak vyrovnať," hovorí bývalý záchranár Stanislav Sendy Senderák. Stanislav zachraňoval ľudí 25 rokov. Mnohí aj jemu vďačia za to, že môžu ďalej žiť. Bolo to nádherné štvrťstoročie, ale zároveň mimoriadne náročné a zodpovedné, pretože posádky sanitiek nikdy nevedia, do čoho idú. Musia reagovať veľmi rýchlo. Podať lieky v priebehu pár sekúnd a to nie raz. Nepoznajú diagnózu pacienta, no a musia sa rozhodnúť správne. 
"Nemôže rozmýšľať dve hodiny alebo tri hodiny, musí okamžite reagovať, musí mať myšlienky zdravé a rýchle, lebo predsa tomu pacientovi potrebuje zachrániť život," vysvetľuje Stanislav Senderák. A práve Sendy patrí medzi tých, ktorí už môžu porovnávať a hodnotiť. Hovorí, že výsluhové dôchodky mali záchranári mať už dávno. Patria do integrovaného záchranného systému. Napriek tomu sú jedinou zložkou, ktorá nemá nárok na takýto dôchodok. "Pre mňa, takisto ako policajt, hasič a horská služba dostanú výsluhový dôchodok a oni sú o čo horší alebo o čo lepší, čo sa týka nás?" reaguje Sendy.

"U väčšiny našich kolegov po tej päťdesiatke sa naozaj prejavia tie zdravotné komplikácie a buď skončia, alebo si budú musieť hľadať inú prácu, ale tým, že máme naozaj špecifické povolanie, je ťažké nájsť si potom uplatnenie v zdravotníctve," hovorí František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. "Tá naša ťažká práca by mala byť aj nejakým spôsobom odmenená. Nie ako mojím spôsobom, že ja som sa dostal do starobného dôchodku a týmto moja kariéra skončila," hovorí Sendy.
Výsluhové dôchodky majú už aj mestskí a obecní policajti. Šetria si na ne a šetriť si chcú aj záchranári. No zatiaľ stále nemôžu. "Skúšali sme všetky linky, ktoré sú momentálne dostupné, komunikujeme s poslancami Národnej rady, poslali sme to aj ministrovi, videl to aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva. Zatiaľ odpoveď nemáme," informuje Majerský.
Pýtali sme sa aj na ministerstve práce. Okrem vysvetlených spôsobov vyplácania výsluhových dôchodkov pre iné zložky sme dostali jednoznačnú odpoveď pre záchranárov. Aktuálne sa nimi nezaoberajú. A podobne je to aj na ministerstve zdravotníctva. "Ministerstvo zdravotníctva pripravuje systémové riešenie odmeňovania zdravotníckych zamestnancov, ktoré má zatiaľ stabilizovať zdravotnícky personál. Téme sa ministerstvo venuje komplexne. Zavádzanie výsluhových dôchodkov nie je momentálne samostatnou témou," informuje Veronika Bauch z komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva.
"Akože nie? A my teraz nerobíme? My teraz oddychujeme, či ako?" reaguje Stanislav Senderák. "Keď ide o život, robíme v neskutočne enormnom napätí a takisto to je aj psychické vypätie. V tom ďalšom veku strácate aj tú rýchlosť, aj tú schopnosť reakcie. Tá robota, jedna vec je nezaplatená, druhá vec je, že naozaj si momentálne tých zdravotníkov nevážime tak, ako by sme mali," vysvetľuje František Majerský. "Naozaj to je neľahká práca a preto si myslím, že ten výsluhový dôchodok by sme si zaslúžili v každom prípade," hovorí Sendy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy