Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Väzni vyrábajú ekoslamky. Za mesiac ich vyrobia viac ako 500-tisíc
Zdielať na

Väzni vyrábajú ekoslamky. Za mesiac ich vyrobia viac ako 500-tisíc

LEVICE / Väzni si počas odpykávania trestu môžu aj zarobiť. Vo väzniciach majú rôzne pracovné príležitosti. Niekde vyrábajú nábytok, oblečenie či obuv. S unikátnym projektom prišli v Želiezovciach.

V rámci projetku ekológia a väzenstvo prišli nedávno v Želiezovciach s novinkou. "Ide ekologické slamky, ktoré sa vyrábajú do nápojov a sú zo špeciálne upravenej slamy," povedala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

Odsúdení z balíkov slamy vyberajú rovné kusy, ktoré následne očistia a skrátia na požadovanú dĺžku. "Špeciálna odroda slamy, ktorá je vhodná na výrobu Bioslamiek, sa dováža z Horného Rakúska. Je dôležité podotknúť, že aj samotný zber si vyžaduje iný spôsob zberu, aby nedochádzalo k lámaniu slamiek," uviedla Kacvinská. 

Za mesiac ich vyrobia viac ako 500 tisíc pričom spotrebujú 50 paliet slamy. Nespracovaná slama sa spolu so slamkami naloží na kamión a putuje spať do Rakúska, kde sa bio slamky ďalej upravujú a balia. Presný popis ich následného spracovania je výrobným tajomstvom. Zatiaľ na výrobe slamiek pracuje v Želiezovciach 15 ľudí no výrobu by radi rozšírili aj do iných ústavov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy