Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Hornom Zemplíne sa rodí čoraz menej detí: Zatvorili už takmer 50 tamojších škôl
Zdielať na

Na Hornom Zemplíne sa rodí čoraz menej detí: Zatvorili už takmer 50 tamojších škôl

HORNÝ ZEMPLÍN / Na krajnom východe Slovenska sú obce, kde si ani nepamätajú, kedy sa tam narodilo bábätko. Len za uplynulých 9 rokov zrušili v troch okresoch Horného Zemplína 50 škôl. A v týchto dňoch k ním pribudla ďalšia.

"Bude mi ľúto, mne osobne áno," smutne skonštatovala riaditeľka ZŠ Pčoliné Martina Zburová. V očiach slzy a v hlave tisíce spomienok - učitelia, žiaci aj rodičia v Pčolinom prišli o základnú školu v obci po viac ako polstoročí. Dôvod rovnaký, ako v mnohých iných malých obciach na východe Slovenska – nedostatok žiakov. "V budúcom školskom roku by ich bolo 15, nemali sme zapísaných žiadnych prvákov, a tým pádom by to bolo nerentabilné," ozrejmila Zburová. Počet detí tam klesol natoľko, že posledný rok nechýbalo veľa a bolo by viac učiteľov ako žiakov. "Zriaďovateľ vo svojej žiadosti ako dôvod vyradenia subjektu uviedol nízky počet žiakov a z toho vyplývajúce vysoké náklady na prevádzku, ako aj nepriaznivý demografický vývoj," uviedla Veronika Valášková, Komunikačné oddelenie Ministerstva školstva SR.

Pedagógovia hovoria, že boli ako jedna rodina. Teraz zostali bez práce a nájsť si novú nebude ľahké. "Väčšinou sú to ľudia po 50-tke, a keďže tu nie sú nejaké pracovné príležitosti, tak si myslím, že bude problém," skonštatovala Zburová. "Neviem si predstaviť, čo iné budem robiť, bude mi za tým všetkým ľúto," povedala zamestnankyňa školy v Pčolinom. Výrazný vplyv na zánik škôl v regióne malo aj zrušenie detského domova v obci Hostovice pred zhruba 15-timi rokmi. "A odvtedy to išlo postupne dole vodou. Domov presťahovali do mesta a množstvo detí zo škôl odhlásili. V našej obci sa nenarodilo žiadne dieťa už dva roky," vyjadril sa Peter Čopák, starosta obce Hostovice.

Horný Zemplín síce čoraz intenzívnejšie láka turistov, no miestni odtiaľ odchádzajú. Mladí sú bez perspektívy a prácu si hľadajú inde. Napríklad v Osadnom sa za posledných päť rokov narodili iba štyri deti. Dovedna je ich v obci osem. "Teraz momentálne sú prázdniny, takže v obci máme plno cudzích detí, ale keď skončia, odchádzajú do svojich bydlísk a potom je to tu biedne," ozrejmil Róbert Mikuláško, starosta obce Osadné. "Čo sa dá robiť, to nie je ani prvá dedina, takých je veľa, čo sa vyľudňujú. Ja už neviem, čo by na tom Slovensku pomohlo," povedala návštevníčka Osadného.

Aktuálny trend v obciach je podľa viacerých starostov taký, že rodičia si vymieňajú bydliská s deťmi. Nechajú im byt v meste a sami sa nasťahujú na dedinu. "Ja sa teším z toho, že v obci pribúdajú občania, ale títo nám nové deti neprinesú, keby došli mladí, tak tí by nám zvýšili populáciu," zhodnotil Mikuláško. "Za posledných 9 rokov došlo v okresoch Humenné, Snina a Medzilaborce k zániku zhruba 50-tich škôl," vyjadrila sa Valášková. Budovy škôl končia rôzne - napríklad v Materskej škole v Hostoviciach zriadili Dom smútku. "Tak aspoň na rozlúčku si pustíme ten školský zvonček naposledy," dodala zamestnankyňa školy v Pčolinom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy