Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mestský policajt Michal ovláda viacero svetových jazykov. Vyskúšali sme si, či sa skutočne vie dohovoriť
Zdielať na

Mestský policajt Michal ovláda viacero svetových jazykov. Vyskúšali sme si, či sa skutočne vie dohovoriť

BRATISLAVA / Mestský policajt Michal Marianyi ovláda viacero svetových jazykov. V minulosti mu to pomohlo počas práce turistického sprievodcu v Starom Meste. V súčasnosti zasa pri komunikácii s turistami, aby aj v nočných hodinách bol v centre Bratislavy poriadok. Okrem kontroly podnikov a nočného pokoja rieši aj parkovanie. Vyskúšali sme si, či sa skutočne vie dohovoriť.

Michal sa musel ruštinu začať učiť intenzívnejšie na vysokej škole, keď písal diplomovú prácu z obdobia studenej vojny. "Tam sú anglické alebo ruské zdroje, a keď som chcel poctivo urobiť tú prácu, musel som sa naučiť aj ruštinu," povedal Michal.
Okrem angličtiny, nemčiny, či ruštiny sa vie dohovoriť aj po francúzsky a zo školy si pamätá i základy latinčiny.
"Michal je výborný v jazykoch, pracoval chvíľu na front office na Obchodnej ulici, kde komunikoval s veľa cudzincami. Taktiež v Primaciálnom paláci a teraz v Starom Meste, kde sa s turistami stretáva úplne prirodzene," myslí si vedúci oddelenia komunikácie bratislavskej mestskej polície Peter Borko.

Byť mestským policajtom ho naučilo trpezlivosti a ochote, ale aj schopnosti byť ráznym. Kedysi chodil do speváckeho zboru, dnes mu počas roboty pomáha jeho prenikavý hlas. "Išli robiť poriadky na Mikulášsku a Židovskú ulicu, lebo veľa ľudí tam pilo alkohol na verejnosti, väčšina boli cudzinci. Keď som po nich anglicky zakričal, že každý z nich bude platiť 30 € pokutu, tak odišli naspäť do podnikov," povedal policajt.

Záleží mu na meste

Michal sa najprv pohrával s myšlienkou, že bude kuchár alebo masér. Potom sa však rozhodol pre prácu mestského policajta, pretože mu záleží na meste, v ktorom vyrastal a rád pomáha ľuďom. Nezaháľa ani počas letných horúčav, napríklad vtedy, keď zočí seniorku sedieť na lavičke, ktorá sa necíti práve najlepšie. "Potrebovala ísť do drogérie, ktorá bola dosť ďaleko. Mala problém s chôdzou, tak som jej pomohol," vyjadril sa mestský policajt.
Staršiu ženu s nákupom vyprevadil až domov - tašky jej vzal na 4. poschodie, panelák bol však bez výťahu. "Pani som veľmi obdivoval vtedy, lebo aj ja som mal čo robiť, to bolo niečo bližšie k horskej dráhe ako ku schodisku," myslí si.
Práve k horskej dráhe prirovnáva aj dni u polície - každý deň v práci je pre neho iný a o nude nemôže byť reč. "Naša práca vôbec nie je rutina. Niektoré zážitky sú na zasmiatie, niektoré na zaplakanie. Museli sme riešiť pokus o samovraždu jedného chlapca a zhodou okolností o pár hodín som musel pomáhať dávať dole z lešenia jedného strateného kocúrika," pousmial sa Michal Marianyi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy