Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenská realita: Trest za marihuanu môže byť vyšší ako za vraždu
Zdielať na

Slovenská realita: Trest za marihuanu môže byť vyšší ako za vraždu

BRATISLAVA / Sme niekde na úrovni afrických krajín - komentuje advokát slovenské zákony týkajúce sa drogových deliktov. Na ich základe súdy posielajú za mreže ľudí, ktorí nikoho neokradli a nikomu neublížili, na dlhšie tresty, ako vrahov a zlodejov miliónov eur. V čase, keď mnohé krajiny úplne uvoľňujú pravidlá týkajúce sa marihuany, Slovensko ešte stále trestá aj súkromné užívanie ako závažný zločin.

"Mladému človeku, ktorý si dá jointa, hrozí 12 rokov v base a človek, ktorý zabil, dostane 9 rokov. Tam je niečo zhnité, a že tie zákony sú zlé," uviedol europoslanec Martin Šimečka.

"Tie sadzby za drogové delikty môžu vystreliť tak vysoko, že sú neporovnateľné so zabitím a korupčnými kauzami. Súčasná legislatíva je za ústavnoprávnym a európskymi mantinelmi, je v rozpore s princípom primeranosti a individualizácie trestu. V štatistike výšky trestov za marihuany sme na svete na 6. mieste, predbehli sme Singapur, Rusko, sme na úrovni afrických krajín," povedal obhajca Igor Ribár.


Advokát Igor Ribár aj v súčasnosti zastupuje klienta, ktorému za výrobu mastičiek z marihuany hrozí 25 ročný trest a prepadnutie majetku, domu, v ktorom býva jeho syn a rodičia. Advokát spomína aj na prípad dvojnásobnej úkladnej vraždy, kde bol páchateľ prepustený z väzenia po 16-tich rokoch.


"Veľmi ťažko sa to komunikuje klientom a rodinám klientom, keď za pestovanie marihuany vám hrozí trest 20 rokov. Je to nepochopiteľné," skonštatoval právny zástupca.

Ako uviedol poslanec Šimečka, na Slovensku podľa rôznych prieskumov až 10% ľudí má nejakú skúsenosť napríklad s marihuanou. "Napríklad v Česku je povolených myslím, že 5 rastlín. Podobne menej závažné je to v Poľsku alebo Maďarsku. Mali sme prípady, kde za pár gramov marihuany hrozí aktuálne napríklad trest 11 rokov," uviedol Ribár.

"V tejto chvíli je najdôležitejšie znížiť tie tresty, lebo to ničí ľudské životy, je to do neba volajúca nespravodlivosť," zhodnotil Šimečka, ktorý zároveň verí, že politikov o potrebe zmeny zákonov pomôže presvedčiť aj petícia, ktorú nedávno spustili.


"Širšia verejnosť pochopila, že je potrebné rozlišovať medzi dílerom a pestovateľom, prieskumy verejnej mienky potvrdili, že 80 percent Slovákov si želá zlegalizovať marihuanu na lekárske účely," uzavrel Ribár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy