Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdražovanie stavebných materiálov môže ohroziť budúce projekty
Zdielať na

Zdražovanie stavebných materiálov môže ohroziť budúce projekty

SLOVENSKO / Mnohé stavebné materiály výrazne zdraželi. Ceny sa hýbali aj v minulosti, teraz je to však extrémne. Môže to ohroziť dokončenie niektorých rozostavaných projektov a začiatok iných stavieb sa zase môže odsúvať na neskôr. Tento problém nie je len slovenský.

Jednou z príčin je to, že mnohé štáty počas uvoľnenia po prvej vlne pandémie výrazne zvýšili verejné investície. To znamenalo veľký dopyt po stavebnom železe, dreve, plastoch a ďalších materiáloch. No a všeobecne platí - čo je nedostatkové, to je drahé. "Situáciu zhoršuje aj súčasná materiálová kríza, s ktorou bojuje svet, alebo globálna ekonomika, zvyšujú sa ceny stavebných materiálov," hovorí ekonomická analytička Jana Glasová. 
Na Slovensku má Národná diaľničná spoločnosť požiadavky od zhotoviteľov zvýšiť ceny o 40 miliónov eur. Minister dopravy a výstavby Doležal o tom už rokoval aj s premiérom Hegerom, riešenie zatiaľ neoznámili. "Máme signál od niektorých zhotoviteľov, že majú reálny problém, ktorý môže vyeskalovať, ak táto situácia nebude riešená, až do toho, že odstúpia zo stavby, lebo za tých okolností nevedia garantovať tie zmluvné ceny, ktoré predostreli," vysvetľuje Doležal.

Najmä pri veľkých eurofondových projektoch štát nemôže, zjednodušene povedané, len tak dorovnávať milióny. Úrad pre verejné obstarávanie hovorí, že si máme počkať na potrebné analýzy. "Vo verejnom priestore stále akosi chýba jasná argumentácia k tejto téme. Dnes nevieme presne vymenovať, ktoré rastúce náklady sa nedali predvídať a naopak, ktoré sa dali poistiť nástrojmi, ktoré sú už v súčasnom zákone," informuje Jana Zvončeková, hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie.
Problémy už museli riešiť aj pri menších, tiež dôležitých stavbách. Napríklad aj v Moste pri Bratislave, kde potrebujú rozšíriť kapacity školy, a na prístavbu urobili súťaž. "Mám informáciu, že za tú cenu, ktorú ponúkli, to realizovať nebudú," hovorí František Mastný, starosta Mosta pri Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy