Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Peter Kremský vyzval Petra Kažimíra, aby sa vzdal svojho postu
Zdielať na

Peter Kremský vyzval Petra Kažimíra, aby sa vzdal svojho postu

BRATISLAVA / Predseda hospodárskeho a člen finančného parlamentného výboru Peter Kremský (OĽaNO) žiada súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra, aby sa vzdal svojho postu. Inak navrhne jeho odvolanie. „Bývalí funkcionári v posledných mesiacoch rozsiahlo vypovedajú o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe. Je načase, aby sa človek, ktorý toto ministerstvo v tom čase riadil, postavil k týmto priznaniam čelom a vyvodil politickú zodpovednosť,“ povedal Kremský.

Peter Kažimír bol v rokoch 2012 až 2019 ministrom financií SR v dvoch vládach Róberta Fica, ako aj vo vláde Petra Pellegriniho. Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer-SD. Podľa Kremského funkcionári finančnej správy, ako Ľudovít Makó, František Imrecze, Daniel Čech, Lenka Wittenbergerová alebo vtedajší štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc, boli jeho nominanti, ktorých do funkcií navrhoval a schvaľoval. „Peter Kažimír je dlhoročný politik strany Smer a podľa medializovaných informácií aj blízky človek obvineného oligarchu Jozefa Brhela. Otázky vyvolávajú informácie o jeho luxusných nehnuteľnostiach, na ktorých hodnotu si zo svojho platu nemohol zarobiť. Z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ich roky prenajímali a nakoniec predali pod trhovú cenu,“ hovorí Kremský. 

Slovensko tak má podľa Kremského guvernéra centrálnej banky, ktorý je podozrivý, že ako minister roky kryl alebo podporoval korupciu. „Vyzývam Petra Kažimíra, aby sa do konca augusta vzdal svojho postu. Ak tak neurobí, na najbližšom zasadnutí parlamentného výboru pre financie a rozpočet, ktorého som členom, podám návrh na prijatie uznesenia, ktorým vládu vyzveme na jeho odvolanie,“ dopĺňa Peter Kremský.

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) uviedol, že Peter Kažimír sa tvári, že sa ho vyšetrovanie úplatkov netýka. Opak je však podľa neho pravdou. Šeliga mu položil viaceré verejné otázky a ak Kažimír nebude chcieť odpovedať, mal by odstúpiť z postu guvernéra centrálnej banky „Rozumiem politickému marketingu, ale z podstaty výkonu svojej funkcie nebudem reagovať na politické útoky a výzvy niektorých politikov,“ uviedol guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír pre agentúru SITA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy