Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred Špecializovaný trestný súd sa postavili obvinení v kauze Mýtnik 3, sudca ich prepustil na slobodu
Zdielať na

Pred Špecializovaný trestný súd sa postavili obvinení v kauze Mýtnik 3, sudca ich prepustil na slobodu

Archívna reportáž

BRATISLAVA/PEZINOK / Policajné eskorty v sobotu, 7. augusta, priviezli na Špecializovaný trestný súd do Pezinka štvoricu obvinených v kauze známej ako Mýtnik III. Sudca pre prípravné konanie mal na návrh prokurátora rozhodnúť o ich väzobnom stíhaní. Rozhodovanie sa týkalo bývalého štátneho tajomníka rezortu financií Radka K., bývalého viceprezidenta finančnej správy Daniela Č., riaditeľky odboru právnych služieb finančnej správy Denisy Ž. a bývalej riaditeľky odboru verejného obstarávania finančnej správy Kornélie Č. Dôvodom návrhu na väzbu je podľa prokuratúry obava z možného ovplyvňovania svedkov. Sudca troch obvinených prepustil n slobodu, u všetkých troch obvinených však konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. U štvrtého obvineného vzal prokurátor návrh na jeho vzatie do väzby späť. Rozhodnutie nie je právoplatné nakoľko prokurátor podal voči nemu sťažnosť o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

"Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu prepustil 3 osoby obvinené zo zločinu prijímania úplatku zo zadržania na slobodu, pretože nezistil dôvody kolúznej ani inej väzby. Sudca však u všetkých troch obvinených konštatoval dôvodnosť trestného stíhania. U štvrtého obvineného vzal prokurátor návrh na jeho vzatie do väzby späť. Rozhodnutie nie je právoplatné nakoľko prokurátor podal voči nemu sťažnosť o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR 16. augusta 2021," informuje hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

V kauze Mýtnik III vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry celkovo vzniesol obvinenie voči ôsmim osobám

Obvinenia sa týkajú korupčnej trestnej činnosti, ktorá bola spáchaná štyrmi rôznymi skutkami. Voči dvom osobám vzniesli obvinenie pre trestný čin podplácania, voči ďalším šiestim pre trestný čin prijímania úplatku.

Medzi obvinenými je aj podnikateľ Miroslav V., ktorý je v zahraničí a bývalá šéfka finančnej správy Lenka W., ktorá sa priznala k trestnej činnosti a bola prepustená z policajného zadržania. Predchodca Lenky W. František I. a podnikateľ Michal S. spolupracujú s políciou.

Daniela Č. pôvodne zadržali ešte v rámci policajnej akcmýtnikie Judáš

Sudca Špecializovaného trestného súdu v jeho prípade v apríli tohto roku schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a obvineným. Bývalý viceprezident finančnej správy totiž čelil obvineniu z prijímania úplatku. Súd uznal obvineného za vinného za to, že prevzal úplatok v celkovej výške 14-tisíc eur, čím spáchal zločin prijímania úplatku. Odsúdili ho na trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky s probačným dohľadom. Súd vymeral Danielovi Č. aj peňažný trest vo výške 30-tisíc eur, ktorý, ak by nebol zaplatený, tak si obvinený odpyká náhradný trest vo výmere jedného roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy