Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do príchodu pápeža zostáva päť týždňov. Tí, ktorí ho chcú vidieť a nie sú zaočkovaní, majú na výber iba jeden druh vakcíny
Zdielať na

Do príchodu pápeža zostáva päť týždňov. Tí, ktorí ho chcú vidieť a nie sú zaočkovaní, majú na výber iba jeden druh vakcíny

BRATISLAVA / Pápež František bude na Slovensku od 12. do 15. septembra. Už teraz je jasné, že viacerí veriaci ho môžu stihnúť len ak sa nechajú zaočkovať v najbližších dňoch, a to len jednou konkrétnou vakcínou. Podmienkou účasti je totiž plná zaočkovanosť. A týka sa to aj dobrovoľníkov, ktorí sa budú podieľať na organizácii pápežovej návštevy. Bude ich treba asi 3000.

Tí, ktorí sa chcú nechať zaočkovať, aby sa mohli zúčastniť na stretnutí s pápežom Františkom, si už nemôžu vyberať vakcínu. Do príchodu Svätého otca ostáva totiž 5 týždňov.

"Ľudia, ktorí majú záujem zúčastniť sa hromadných podujatí s pápežom majú možnosť zaočkovať sa jednodávkovou vakcínou Jansen do 22. augusta," informovala Tatiana Kmecová z tlačového odboru ministerstva zdravotníctva. Za pápežom do Košíc sa chystá aj polovica obyvateľov Lomničky, mnohí ale budú sklamaní, lebo ešte stále nie sú zaočkovaní. "No asi polovica dediny chce ísť, hlavne starší ľudia a ženy," povedala starostka obce, Mária Oračková. Problém je v tom, že hoci sa dnes v dedine vo veľkom očkovalo prvá dávka vakcíny Pfizer vstupenkou do Košíc pre ľudí z Lomničky nebude. Nedosiahnu potrebnú imunitu včas. "Chcela som ísť za pápežom, ale nebudem očkovaná vtedy. Ľúto mi to je, ale pôjde syn a brat," vyjadrila sa jedna z obyvateliek Lomničky. "Tak budú sklamaní, ale nech to berú tak, že je to pre ich zdravie," konštatovala starostka Lomničky.  

​Na organizácii návštevy pápeža sa budú podieľať tisícky dobrovoľníkov, veľké množstvo kňazov, ale aj policajných zložiek, či zdravotníkov. Otázkou teda je, či aj oni spadajú pod pravidlo, že musia byť všetci zaočkovaní. "Zaočkovanosť kňazov je podľa informácií z gréckokatolíckej cirkvi dostatočná. Niektorí, samozrejme, z opodstatnených zdravotných indikácií zaočkovaní byť nemôžu, ale jedná sa o malé percento z celkového počtu kňazov. Počet predbežne prihlásených kňazov by mal postačovať na všetky liturgické úkony spojené so slávením v Prešove. Kňazi, podobne ako všetci ostatní účastníci, budú verifikovaní cez formulár NCZI," informoval hovorca Konferencie biskupov na Slovensku, Martin Kramara. Polícia SR nám neodpovedala na otázku či bude kontrolovať zaočkovanosť policajtov neodpovedala, no tvrdí, že ich bude dosť tam, kde majú byť. "Na území každého krajského riaditeľstva policajného zbore, kde bude návšteva pápeža prebiehať prijíma aj polícia adekvátne opatrenia. Tak za účelom zabezpečenia verejného poriadku ako aj bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Do opatrení bude zapojený dostatočný počet policajtov," uviedla hovorkyňa polície Denisa Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy