Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípravy na návštevu pápeža pokračujú. Privezie si aj papamobil
Zdielať na

Prípravy na návštevu pápeža pokračujú. Privezie si aj papamobil

PREŠOV / Pápež František už o mesiac navštívi Slovensko. Ešte sa definitívne nerozhodlo o podobe registrácie alebo či vôbec nejaká bude potrebná. Zatiaľ spustili registráciu pre dobrovoľníkov. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že stále platí podmienka plnej zaočkovanosti. Niektorí si však dobre pamätajú, že pri návšteve Jána Pavla II. sa do jednotlivých sektorov dostali len ľudia so vstupenkou.

Veľké vášne najmä na sociálnych sieťach rozprúdili debaty o tom, že sa hromadných podujatí spojených s návštevou pápeža budú môcť zúčastniť len zaočkovaní. Pravdou však je, že aj pred 26 rokmi, pri návšteve pápeža Jána Pavla II., existovali vstupenky do jednotlivých sektorov. Z bezpečnostných aj logistických dôvodov. Zopár vstupeniek z niektorých sektorov majú doteraz odložené v biskupskom úrade Prešovskej archieparchie. Podobné distribuovali aj cez jednotlivé farnosti. Ich cieľom bolo ustrážiť najmä počet ľudí v jednotlivých sektoroch.

"Iste, že to nebolo také podrobné, ako to musíme robiť my v súčasnosti, ale treba, kto si ešte pamätá, spomenúť si na to, že niektorí mali podľa fary odlíšené sektorové vstupenky. Každý, kto prichádzal prostredníctvom organizovaného autobusového zájazdu, tak takisto dostal nejaké tie farebné vstupenky, ktoré nám pomohli organizovať to v sektoroch," hovorí Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

Odhad je, že v jednotlivých sektoroch by mohlo byť až 50 tisíc ľudí. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že aktuálne finalizuje nový COVID automat. Je predpoklad, že v septembri sa už ním budeme riadiť. Tiež potvrdili i to, že nateraz stále platí podmienka plnej zaočkovanosti.

"O ďalších podrobnostiach bude verejnosť informovaná v dostatočnom časovom predstihu. Našim spoločným cieľom je, aby sa svätých omší so Svätým Otcom mohlo zúčastniť čo najviac ľudí, a zároveň, aby účasť na podujatiach bola pre návštevníkov bezpečná," píše sa v stanovisku ministerstva zdravotníctva.

"Odhadujeme, že budeme potrebovať asi tisícku dobrovoľníkov, ktorí budú pomáhať priamo pri svätej liturgii, aj na záchytných parkoviskách," hovorí Michal Pavlišinovič, hovorca Prešovskej archeparchie.

Ak to bude možné a prídu sem v septembri desaťtisíce ľudí, tak niektoré sektory budú ďalej od tribúny. No všetci budú mať šancu vidieť pápeža zblízka. Na Slovensko totiž pricestuje aj známy papamobil.

"Počíta sa s touto vecou, že by mal byť k dispozícii aj papamobil pre Svätého Otca, sám si to žiada, aby mohol k ľuďom prísť bližšie. Treba sledovať stránku www.navstevapapeza.sk a tam dáme aj všetky podrobnosti o tom, ako bude možné tie jednotlivé miesta návštevy prísť pozrieť a zúčastniť sa na nich." hovorí Kramara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy