Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Výtvarník Peter Kalmus tvrdí, že ho v Martine počas odhaľovania busty zbili
Zdielať na

Výtvarník Peter Kalmus tvrdí, že ho v Martine počas odhaľovania busty zbili

MARTIN / Výtvarník Peter Kalmus tvrdí, že ho v Martine počas odhaľovania busty slovenského politika Alexandra Dubčeka zbili. Matica slovenská, ktorá podujatie organizovala ostro odsúdila výtržnosti a podala trestné oznámenie. Krajské riaditeľstvo polície v Žiline však incident okomentovalo veľmi stroho a bez akýchkoľvek podrobností.

Bustu odhalili v aleji dejateľov včera, kultúrnej akcie sa zúčastnil aj politikov syn Pavol Dubček. Do Martina pricestoval z Košíc aj výtvarník Peter Kalmus. Peter Kalmus výtvarník sedel som asi 100 metrov od miesta kde boli mikrofóny a aparatúra, keď to skončilo tak som rozprestrel transparent. 

"Tento pán sa tam zrazu zjavil s transparentom z môjho pohľadu prišiel narúšať toto kultúrne zhromaždenie," povedal poslanec za mesta Vrútky Ľuboš Gottwald. "Narušiteľ podujatia nereagoval na slušné výzvy organizátorov na ukončenie svojho správania ani na opustenie priestoru, preto bol vykázaný za bránu matice slovenskej," uviedla hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Grznárová. 

"Vytlačili za bránu matice a vytrhli mi môj majetok, a tak som som mu jednu vylepil vrámci sebaobrany, a v tom momente som dostal strašnú ranu od niekoho v obleku. Polícia vie kto to bol
letel som k zemi, zostal som v bezvedomí v šoku, keď som sa prebral mal som rozhryznutú peru," uviedol Kalmus. 

Výtvarník si sám zavolal pomoc. "Urobili mi CT mozgu, či nie je cieva prasknutá a urobili mi aj rontgen," povedal Kalmus. "Muž bol ošetrený v traumatologickej ambulancii a následne po vyšetreniach bol prepustený domov," povedala Zuzana Marčeková z marketingového oddelenia UNM Martin. "V noci som mal teplotu hlava ma stále bolí ale chvalabohu som v poriadku," uviedol Kalmus. 

Matica slovenská ostro odsúdila výtržnosti na podujatí. "Neznámy muž fyzicky bránil aktu kladenia vencov k buste a inicioval neprimeraný fyzický kontakt s účastníkmi podujatia," povedala Grznárová. 

"Bola to kultúrna akcia v našej najväčšej kultúrnej inštitúcii prišlo mi to ako dehonestácia podujatia, nebolo to v poriadku," povedal Gottwald. Incidentom ktorý sa odohral na nádvorí sa už zaoberá aj polícia, vo vyjadreniach je ale zatiaľ opatrná. "Vykonávame potrebné úkony s cieľom objasnenia skutku a určenia jeho právnej kvalifikácie z tohto dôvodu nie je možné poskytnúť viac informácií," dodala hovorkyňa KRPZ Žilina Gabriela Kremeňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy