Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Na posledné preteky syna pozeral Viliam Tóth v televízii. S manželkou sa tešili akoby vyhral zlato
Zdielať na

VIDEO: Na posledné preteky syna pozeral Viliam Tóth v televízii. S manželkou sa tešili akoby vyhral zlato

BRATISLAVA / Posledné preteky na 50 kilometrov v jeho chodeckej kariére a aj posledná chodecká päťdesiatka v programe olympijských hier. Pre slovenského reprezentanta Mateja Tótha to bolo naozaj symbolické lúčenie sa s dlhou a úspešnou kariérou. A aj keď túžil, aby to lúčenie bolo aj medailové, 14. miestom v Sappore, sklamaný nebol.

Posledné preteky Mateja Tótha jeho otec sledoval po veľmi dlhom čase iba prostredníctvom obrazovky. Pre Covid totiž do Japonska cestovať nemohol.

"Vždy som bol pri Maťkovi, pri všetkých pretekoch a tak sa mi ťažšie reagovali ako keby som bol priamo na trati, takže sme boli dosť nervózni s manželkou. Keď prišiel do cieľa tak sme sa tešili ako keby bol olympijský víťaz," opísal otec Viliam Tóth. A súboj s kilometrami i náročným počasím dali zabrať aj bratovi Michalovi.

"Bol som netradične nervózny pred pretekom. Paradoxne, keď odštartovali tak tá nervozita opadla a skôr to bolo o takom emocionálnom prežívaní toho konca kariéry," vyjadril sa brat Michal. Síce tenisky, ktoré máme v redakcii TV JOJ nevisia na klinci, ale symbolizujú, že úspešná kariére Mateja Tótha sa dnes ráno definitívne skončila. Symbolicky v čase, keď sa s olympiádou lúči aj chodecká 50-tka. "Ešte je tam aj ďalšia symbolika, že jeho dcéra Emka má dnes 14 rokov," prezradil otec Viliam. 38-ročný reprezentant sa lúči s kariérou po zisku titulov olympijského víťaza, majstra sveta, európskeho šampióna i víťaza svetového pohára.

Otec Viliam: Po pretekoch nám hneď Maťko zavolal

Na otázku, či už sa stihli so synom rozprávať odpovedal otec Viliam: "Stihli, hneď po pretekoch nám Maťko zavolal. Najprv manželke a potom nám. Mal hlas taký tichší, bol strašne unavený, ale povedal nám, že žije a je v poriadku." 

Po viac ako 20 rokoch športovej chodeckej kariéry prišiel na čas na prestup a nie je vylúčené, že do športovej diplomacie. "Určite ešte pridá ruku k dielu, tak ako ukázal, že je významný v športe, verím, že aj v ďalšom pracovnom smere bude jeho osobnosť významná," konštatoval brat Michal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy