Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V troch obciach na Slovensku sú niekoľko týždňov bez pitnej vody: Vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zdielať na

V troch obciach na Slovensku sú niekoľko týždňov bez pitnej vody: Vyhlásili mimoriadnu situáciu

VOLICA / Viacero domácností na východe Slovenska je už niekoľko týždňov bez pitnej vody. Ľudia sa nemôžu ani osprchovať, prať a varia len také jedlá, na ktoré nepotrebujú veľa riadu, pretože ho nemajú ako umyť. Obec pritom má vlastný vodovod, no ten nie je opravený ani po siedmich rokoch, kedy TV JOJ na tento problém upozornila prvýkrát.

"Na zaplakanie to je, hotový plač," povedal obyvateľ obce. "No, ale čo urobím, 77-ročná baba a nosiť vedrá," vyjadrila sa obyvateľka Volice. "Keď voda netečie, nemôžeme sa ani sprchovať, ani ruky umyť," povedala obyvateľka Volice. V obci už zasadal krízový štáb, vyhlásili mimoriadnu situáciu. Hoci počas nakrúcania začalo pršať, miestni sú presvedčení, že voda tak skoro nepotečie. Nedostatok vody v obecnom vodojeme spôsobila dlhodobá absencia zrážok. Nad dedinou je síce šesť prameňov, no tri z nich vyschli. V obci dokonca museli vydať príkaz starostky na obmedzenie používania pitnej vody.

"Lebo sme zistili, že ľudia pitnou vodou polievali záhrady, verejné priestranstvá, umývajú autá, napúšťajú bazény a podobne," vyjadrila sa starostka obce Volica Monika Rohaľová. Bez vody je už niekoľko týždňov viacero domácností. Vodu si chodia načerpať na obecný úrad alebo im pomáhajú susedia, ktorí majú hlbšie studne. Vodou šetria, ako sa len dá.

Na problém s nedostatkom pitnej vody v obci upozorňovala televízia JOJ už pred siedmimi rokmi. Bývalý starosta nám vtedy vysvetlil, že pramene sú v havarijnom stave a obecný vodovod je potrebné urýchlene opraviť. Peniaze na jeho rekonštrukciu žiadala aj súčasná starostka. "Žiadali sme, lebo máme tu aj staré rozvody po obci, žiadali sme peniaze, zatiaľ, sme nedostali. Dostali sme len na hlavnú cestu. Minulý rok sa robila len časť tých rozvodov," uviedla starostka obce Volica Monika Rohaľová.

"Pomohlo by potiahnutie vody z Hrabovca tu do Volice, to je len pár kilometrov," povedal obyvateľ obce. Podobná situácia s nedostatkom pitnej vody je podľa slov starostky aj v dvoch susedných obciach. "My sme závislí na tých prameňoch, keď budú výdatné bude vody dosť, ale keď nie, katastrofa. A čo my môžeme vedieť, že čo bude na budúci rok," dodal obyvateľ obce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy