Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lipšic o zisteniach v kauze Dobytkár: Bödörovi, Kvietikovi a ďalším hrozia mimoriadne vysoké tresty
Zdielať na

Lipšic o zisteniach v kauze Dobytkár: Bödörovi, Kvietikovi a ďalším hrozia mimoriadne vysoké tresty

BRATISLAVA / Prokurátor špeciálnej prokuratúry podal v utorok mimoriadne rozsiahlu obžalobu v kauze Dobytkár z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Spis má niekoľko tisíc strán, nechýbajú najmä listinné dôkazy. Polícia počas vyšetrovania zdokumentovala až 95 skutkov, len obžaloba má viac ako 100 strán. Norbertovi Bödörovi, Martinovi Kvietikovi, Jurajovi Kožuchovi a ďalším, ktorí vystupujú v tomto prípade hrozia mimoriadne vysoké tresty.

Obžalovaných v najväčšej korupčnej kauze súčasnosti je dokopy päť právnických a osem fyzických osôb. Medzi nimi je aj bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika, ktorý už vyše roka sedí vo väzbe. Je obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Podľa polície bol súčasťou korupčnej schémy pri udeľovaní pôdohospodárskych dotácií. Profitovať z nej mali aj finančník Martin Kvietik či oligarcha Norbert Bödör, ktorí majú mať prsty v praní špinavých peňazí. V rukách Národnej kriminálnej agentúry skončil tiež bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch, ktorého zastihli priamo počas pracovnej porady. Bývalého šéfa sekcie rozvoja vidieka Mareka Kodadu vyšetrovateľ vyčlenil na samostatné konanie.


"Ide o mimoriadne rozsiahly spisový materiál, ktorý má 75 zväzkov v rozsahu asi 35-tisíc strán. Tie jednotlivé skutky, pre ktoré bola podaná obžaloba, sa týkajú najmä korupčných trestných činov a potom z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti," uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Podľa Lipšica čin súvisí s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorý je rozdelený do dvoch vetiev. V prvej z nich bolo odovzdaných a zlegalizovaných 2 760 000 eur a v druhej vetve viac ako milión. Dôkazná situácia je podľa neho veľmi silná.

V prípade preukázania viny hrozí ako právnickým, tak aj fyzickým osobám trest prepadnutia majetku. "U niektorých stíhaných fyzických osôb hrozia vysoké tresty odňatia slobody, ktoré sa blížia až k hranici 20 rokov," vyjadril sa riaditeľ odboru všeobecnej kriminality ÚŠP Vladimír Kuruc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy