Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislava sa chystá na protesty: Krajská polícia hovorí o bezpečnostnom opatrení, mestská o posilách
Zdielať na

Bratislava sa chystá na protesty: Krajská polícia hovorí o bezpečnostnom opatrení, mestská o posilách

Archívne video

BRATISLAVA / Bratislavská krajská polícia plánuje v súvislosti s najblžšími protestmi bezpečnostné opatrenie. Uviedla to na sociálnej sieti po tom, čo Marian Kotleba oznámil blokovanie ďalších dopravných uzlov. Polícia občanov vyzýva, aby protestujúci nenarúšali verejný poriadok a neporušovali povinnosti vyplývajúce zo všeobecno záväzných nariadení.

"Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej ako aj kriminálnej polície. Tak ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom. V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore zakročí a to formou intervenčného zásahu poriadkových jednotiek voči osobám, ktoré sa takýchto konaní budú dopúšťať," uviedla polícia. 
Krajské riaditeľstvo bratislavskej polície hovorí aj o operatívnej reakcii v cestnej premávke, ktorú majú zabezpečiť dopravní policajti. "Na vodičov touto cestou apelujeme, aby sa vyhli miestam konania sa zhromaždení, rešpektovali pokyny polície," informovala polícia na facebooku.

Zároveň príslušníci zákona žiadajú občanov, aby v prípade, že nie sú účastníkmi verejných zhromaždení, aby sa vyhli miestam ich konania z dôvodu "možných služobných zákrokov polície."
V Bratislave sú naplánované dva protesty, a to jeden oznámený a druhý neoznámený.  Akým spôsobom plánuje polícia zasiahnuť, nezverejnila.
Mestská polícia v tejto súvislosti okrem iného plánuje posilnenie monitoringu bezpečnostného kamerového systému. "Zábery z neho umožnia efektívne reagovať hliadkam a zasiahnuť na miestach, kde vznikajú konfliktné situácie alebo dochádza k porušovaniu verejného poriadku. Taktiež umožnia spätne dohľadať a identifikovať páchateľov," píše mestská polícia. Rovnako plánuje do ulíc vyslať výrazne viac príslušníkov. 

Staré mesto zatvára Prezidentskú záhradu

Z dôvodu plánovaného verejného zhromaždenia v okolí Prezidentského paláca na Hodžovom námestí v Bratislave bude vo štvrtok 5. augusta a v piatok 6. augusta opäť zatvorená Prezidentská záhrada. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť Staré Mesto. "Ide o bezpečnostné opatrenie súvisiace so zhromaždením občanov, očakávanou vysokou koncentráciou ľudí a s tým súvisiacim rizikom poškodenia mobiliáru záhrady," vysvetľuje mestská časť a dodáva, že zhromaždenia sú naplánované až do 28. augusta. "Pravdepodobnosť, že záhrada bude zatvorená aj po iné dni je preto vysoká," dodáva.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa pripravuje na prípadný odklon liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) z dôvodu avizovaného štvrtkového protestu v okolí Hodžovho námestia.

Reakcia primátora Valla

K situácií sa vyjadril aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Vo svojej reakcií hovorí, že krajskú políciu požiadal na koordinačnom stretnutí o ochranu Bratislavy. Dôvodom je obava z blokády dopravy. "Policajný prezident povedal, že si musíme zvyknúť aj na prejav názoru, ktorý nás obmedzuje. To plne rešpektujem. V epidemiologickej situácii, v akej sa dnes nachádzame, však vidím zásadný rozdiel medzi prejavením názoru a vystavením Bratislavčanov a Bratislavčaniek rizikovej situácii, ktorej dôsledkom môže byť aj ohrozenie ich zdravia a vo výsledku tiež sprísnenie epidemiologických opatrení," napísal Vallo.

"Našou oprávnenou požiadavkou je ochrana nášho mesta a rešpektovanie faktu, že väčšina Bratislavčanov a Bratislavčaniek sa rozhodla čeliť tretej vlne zodpovedným správaním, odporúčaniami vedeckých autorít a dodržiavaním nevyhnutných bezpečnostných a hygienických pravidiel. Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mestom," dodal.

Zverejnené zábery

Polícia sľúbila priebežne vyhodnocovať zábery z protestov spred týždňa na Hodžovom námestí. Ako uviedla, "zo strany príslušných útvarov Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I sa vykonáva objasňovanie viacerých pristupkov – konkrétne proti majetku, proti občianskemu spolunažívaniu ako aj proti verejnému poriadku. V tejto súvislosti sa obraciame aj na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri stotožnení osôb na nižšie zobrazenom videu, ktoré by svojimi informáciami mohli napomôcť k objasneniu viacerých protiprávnych konaní."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy