Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajný prezident Peter Kovařík: Je potrebné, aby si občania, ktorí nezdieľajú názor demonštrantov zvykli na takýto prejav názorov
Zdielať na

Policajný prezident Peter Kovařík: Je potrebné, aby si občania, ktorí nezdieľajú názor demonštrantov zvykli na takýto prejav názorov

BRATISLAVA / Policajný prezident Peter Kovařík reaguje na uplynulé protesty spred Hodžovho námestia. Napriek niekoľkohodinovej blokáde cesty, trolejbusu, potýčkach s vodičmi a lietajúcimi vajcami ich hodnotí za zvládnuté. Taktiež tvrdí, že na takýto typ protestov je potrebné si zvyknúť.

“Napriek veľkej kritike polície som presvedčený, že protesty boli zvládnuté. V prvom rade, zhromaždenie je garantované Ústavou Slovenskej republiky. Polícia je na mieste protestu z jedného základného princípu - ochrana životov, zdravia a majetku. V žiadnom prípade jej postup nesmie byť iniciátorom eskalácie, ktorá môže vyústiť do násilností," napísal policajný prezident.
Počas piatka polícia zaznamenala len jediný incident, a to muža kúpajúceho sa vo fontáne. V ten istý deň vyzvala na facebooku polícia verejnosť, aby zasielala fotografie a videá agresívnych osôb z protestu. Na manifestácií Za očkované Slovensko bol zadržaný známy youtuber Rudolf Vaský. V uliciach sa nachádzali aj príslušníci jazdnej polície.  "Ani počas štvrtku, ani piatku nedošlo k ujmám na živote, zdraví ani majetku. Chápem, že občania Bratislavy boli obmedzení na svojom bežnom komforte, túto situáciu však nespôsobila polícia, ale protestujúci dav. Ten bol však napriek svojej sile bez prejavov agresivity. Práca s davom je veľmi náročná a polícia vychádza pri svojich rozhodnutiach o ďalších krokoch zo svojich skúseností, a taktiež zo skúseností okolitých krajín. Protestujúci dav nie je hlúčik disciplinovaných ľudí. Je to masa emóciami zmietaných občanov, ktorých reakcie sú nevyspytateľné. Polícia ich monitoruje na mieste, prostredníctvom kamier na monitoroch a podľa toho vydáva riadiaci dôstojník pokyny na ďalšie kroky. Zasahuje v čase, kedy je riziko negatívnych dopadov najmenšie. Použitie donucovacích prostriedkov je striktne dané zákonom, v ktorom je vyšpecifikované nasadenie techniky," uviedol Kovařík. Viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka na tlačovej konferencií uviedol, že polícia vyriešila štvrtkovú blokádu tým, že odklonila dopravu a z davu je ťažké rozoznať protestujúcich od turistov.  "Myslím si, že toto nie je zmysel aby sme ich tu naháňali po námestí... Keby tam prišlo 10 000 ľudí tak čo s nimi spravíte," poznamenal Viliam Adamec, krajský šéf polície. V tento deň malo prísť podľa polície k jednému poškodeniu auta. Vo večerných hodinách však polícia zasiahla s ťažkoodencami.
Stanovisko mestskej polície:

Adamec dodal, že hoci zhromaždenie nebolo ohlásené, Ústava SR garantuje, že sa môže uskutočniť, pokiaľ sa koná v pokojnom duchu. "Budeme identifikovať zo sociálnych sietí zvolávateľa, aby sme ho vedeli oznámiť na okresný úrad za priestupok, že si nesplnil oznamovaciu povinnosť na mestskú časť Staré Mesto," povedal.
Postoje polície obhájil aj Kovařík. "Polícia krajského riaditeľstva v Bratislave má najväčšie skúsenosti s riešením bezpečnostných opatrení počas protestov. Kritika zo strany politikov, verejnosti a pseudoodborníkov nemení nič na fakte, že nedošlo k ujme na živote, zdraví a majetku. Dohľad nad protestami majú zložky poriadkovej, dopravnej, kriminálnej polície. Ich pohlaď a názor na posledné protesty je totožný s mojim, sú to profesionáli, ktorí vedia zhodnotiť stav davu bez emócií, vášní a racionálne. Názor ostatných vnímam tiež, majú na neho právo, ale ovplyvniť sa nim nenechám," skonštatoval šéf polície.
Zásah polície proti demonštrantom:

"Demonštrácie sú v demokratickom svete bežným, skoro denným javom. Preto je potrebné aby si aj tí občania ktorí nezdieľajú názor demonštrantov zvykli na takýto prejav názorov, ktorý ich priamo obmedzuje na bežnom spôsobe života. Nie polícia zapríčinila takú situáciu proti ktorej sa demonštruje. Polícia len zabezpečuje aby nedošlo k páchaniu priestupkov alebo trestnej činnosti," dodal Kovařík.

Najčítanejšie správy