Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia v Česku: V ranných hodinách sa čelne zrazili dva vlaky. Na miesto putujú aj nemeckí záchranári
Zdielať na

Tragédia v Česku: V ranných hodinách sa čelne zrazili dva vlaky. Na miesto putujú aj nemeckí záchranári

Archívne video

DOMAŽLICE / Pri obci Milavče medzi stanicami Domažlice a Blížejov sa okolo ôsmej ráno zrazili dva vlaky. Hasiči evidujú 5 vážne zranených, 3 stredne zranených a zhruba 40 osôb s ľahkým zranením. Tri osoby stret dvoch vlakov neprežilo. Bilancia však môže byť vyššia. Aktuálne zasahuje 12 hasičských jednotiek a na mieste je aj posttraumatický a intervenčný tím.

Podľa železničiarov išlo o zrážku vlaku Západného expres s osobným vlakom Regio shark. Na miesto plánuje ísť minister priemyslu a dopravy Karel Havlíček, ktorý na twittri opísal situáciu. "Vlak Ex 351 prešiel semafor v polohe Stoj vo výhybni Radonice na Domažlicku a zrazil sa s osobným vlakom. Situácia je vážná, ruším všetok program a som na ceste na miesto nešťastia," napísal Havlíček.

Podľa portálu TN.cz.  pri nešťastí zahynuli obaja strojvodcovia a jedna žena. Jedného zo strojvodcov predtým uvádzali ako nezvestného.

"Za záchrannú službu zasahujú štyri vrtuľníky - pražský, hradecký, z Plzne-Leniví a juhočeský," uviedla hovorkyňa Záchrannej služby Plzenského kraja záchranárov Mária Svobodová. Pomáhajú juhočeskí záchranári a na miesto smerujú aj záchranári z Nemecka. Zložky integrovanej záchrannej služby si miesto nehody rozdelili na dva úseky, kde spoločne zasahujú desiatky záchranárov, povedal hovorca krajských hasičov Petr Poncar.

"Na výhybni Radonice sa zrazil expres smerujúci z Mníchova do Prahy s osobným vlakom idúcim z Plzne do Domažlíc," povedal pre TN.cz hovorca Drážnej inšpekcie Martin Drápal.

"Podľa našich informácií malo ísť o nepovolenú jazdu jedného z vlakov, prešiel návestidlo „Stoj“. Všetko je predmetom vyšetrovania našich kolegov, nie je jasné, či išlo o chybu človeka alebo technickú závadu. Vlaky sa v tej výhybni bežne križujú, čo znamená, že na seba počkajú, minú sa na dvojkoľajovom úseku a pokračujú po jednokoľajovom," objasnil Drápal.

Domažlická nemocnica pre nehodu prerušila operácie plánované na stredu. "Chceme byť pripravení a už teraz sme uvoľnili niektoré lôžka, ak by bolo potrebné hospitalizovať zranených. Všetkým dotknutým pacientom sa ospravedlňujeme. Nový termín s nimi začneme hľadať hneď od zajtra," informoval o deviatej ráno riaditeľ nemocnice Petr Hubáček. Do pol dvanástej nemocnica prijala deväť zranených cestujúcich, no očakáva príjem ďalších.

Kondolencia zo Slovenska

Prezidentka Zuzana Čaputová zaslala sústrastný telegram českému prezidentovi Milošovi Zemanovi v súvislosti s nehodou vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala obete na životoch a desiatky zranených. Ako informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec, slovenská hlava štátu v telegrame vyjadrila v mene občanov Slovenskej republiky úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie.

Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) zasa zaslal sústrastný telegram ministrovi zahraničných vecí Českej republiky Jakubovi Kulhánkovi. "S hlbokou ľútosťou som prijal správu o zrážke vlakov v Plzenskom kraji, ktorá si vyžiadala minimálne tri obete na ľudských životoch a desiatkam ľudí spôsobila zranenia," uviedol v telegrame Korčok. Zároveň vyjadril súcit s ranenými, ako aj úprimnú sústrasť pozostalým, "ktorí pri tejto tragickej udalosti utrpeli nenahraditeľnú stratu".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy