Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rory Sabbatini uzavrel kauzu svojho tetovania: Cíti sa nahnevaný a dotknutý
Zdielať na

Rory Sabbatini uzavrel kauzu svojho tetovania: Cíti sa nahnevaný a dotknutý

ŠAMORÍN / Niektorí slovenskí olympionici sú už doma z olympiády, ktorá bola pre Covid ohrozená, odkladaná a obmedzovaná. Majú za sebou veľký úspech, naša krajina vďaka ním získala cenné kovy - jednu zlatú medailu a dve strieborné. Na tlačovej konferencii so športovcami sa golfista Rory Sabbatini, ktorý reprezentuje Slovensko a získal pre nás striebro, vyjadril aj k otázkam ohľadom svojho tetovania.

Keď si Rory Sabbatini na utorkovej olympijskej tlačovej konferencii vzal do ruky mikrofón, nezačal hovoriť o striebornej medaile, ale o tetovaní, ktoré pri jej získaní ukázal. "Všetkých vás zdravím, ale hneď na začiatku sa chcem vyjadriť k nehoráznym obvineniam, že podporujem rasizmus. Je mi to veľmi nepríjemné a ranilo ma to," vyjadril sa strieborný medailista z Tokia Rory Sabbatini. 45-ročný Rory Sabbatini bol najstarší spomedzi všetkých 60-tich golfistov súťažiacich na tokijskej olympiáde. Vytvoril nový olympijský rekord a získal pre Slovensko striebro.

Radosť ale zatienili otázky o jeho tetovaní, ktoré podľa niektorých odborníkov pripomína symbol jednej z najagresívnejších neonacistických organizácií na svete. "Ide o organizáciu, ktorá vznikla v r. 1973, rasistickú neonacistickú organizáciu, ktorá sa snažila zachovať apartheid v JAR a je do dnešných dní aktívna. V minulosti aj súčasnosti páchala rôzne násilné útoky," ozrejmil Tomáš Nociar, politológ, ktorý sa venuje výskumu krajnej pravice.

Rovnako ako Martina Sabbatiniová na sociálnych sieťach, aj Rory Sabbatini poprel, že by vyobrazený symbol predstavoval akúkoľvek podporu rasistickým či neonacistickým myšlienkam. "Moje tetovanie je prácou umeleckého tetovača a zobrazuje tri písmená L. Je to zhrnutie našich prísľubov, ktoré sme si dali s manželkou, keď sme sa vzali: LOVE, LAUGHTER a LOYALTY (láska, smiech a vernosť). Nebolo vytvorené z akéhokoľvek iného dôvodu. Akákoľvek náhodná zhoda s nechutnými separatistickými organizáciami je len náhodou," povedal Rory Sabbatini.


Strieborný medailista sa zdal byť naozaj rozcítený. "Dotklo sa ma, že si niekto o mne môže myslieť, že som rasista. Nikdy som s ničím podobným nebol spájaný, nikdy som nemal blízko ani k nikomu takto uvažujúcemu. Považujem to za odporné a som znechutený. Vždy som si užíval cestovanie po svete, spoznávanie iných kultúr, stretávanie ľudí a toho, ako funguje svet. Rešpektujem všetky náboženstvá, kultúry či presvedčenia. Každý má právo na to svoje. Som človek, ktorý má rád všetkých, bodka," skonštatoval Rory Sabbatini. Sabbatini už chce hovoriť iba o golfe. Tetovanie komentovať viac nebude. "Hovorím o tomto naposledy, prišiel som totiž oslavovať so všetkými a užívať si tento moment s každým na Slovensku. Ja, Martina ani Rasťo už nebudeme odpovedať na žiadne otázky na túto tému. Koniec diskusie. Ďakujem," dodal Rory Sabbatini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy