Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obchvat v Šali je nateraz v nedohľadne. Správa ciest zrušila verejné obstarávanie
Zdielať na

Obchvat v Šali je nateraz v nedohľadne. Správa ciest zrušila verejné obstarávanie

ŠAĽA / Výstavba obchvatu v Šali, za ktorý obyvatelia bojujú desiatky rokov je opäť v nedohľadne. Stavba už bola na spadnutie, ale Slovenská správa ciest (SSC) zrušila verejné obstarávanie. Problémom je aj stavebné povolenie, na ktoré bola podaná ďalšia námietka. Obchvat mesto potrebuje, aby bola odľahčená doprava. Denne prejde cez Šaľu 28-tisíc áut.

Za obchvat bojujú obyvatelia Šale a okolia už tri desaťročia. Viackrát dali najavo čo si o celej situácii myslia aj protestami. Vždy sa totiž vyskytnú nové a nové problémy, pre ktoré sa so stavbou nemôže začať."Napriek tomu, že veci sa významne pohli dopredu a sme vo finále obchvat sa realizovať nebude," povedal Jozef Belický, primátor Šale.
Verejné obstarávanie, čo sa týka tohto obchvatu trvalo dva roky, nateraz bolo zrušené. "Slovenská správa ciest zrušila verejné obstarávanie výlučne z dôvodu straty finančného krytia uvedenej zákazky," povedal hovorca SSC.

Problémom údajne bolo to, že by nedokázali splniť termín dokončenia výstavby, ktoré podmieňovali určené financie z eurofondov. Presunuli ich napokon inde, s tým, že obchvat sa bude stavať z iného operačného programu. "V tom vyhlásení zrušenia súťaže je uvedené, že zdroje na náš obchvat sa budú hľadať v roku 2022," informuje primátor Šale.

Problémom je aj stavebné povolenie

Ďalším problémom je aj stavebné povolenie, v začiatočnom úseku 12 kilometrového obchvatu, ktoré už malo byť vydané. Jeden z majiteľov pozemkov, ako účastník konania podal námietku, čo predĺži čas. 
"Aktuálne sa nedá stanoviť reálny predpoklad zabezpečenia stavebného povolenia, keďže spomenutý účastník konania spôsobuje námietkami obštrukcie už niekoľko rokov," dodal hovorca Slovenskej správy ciest.
"SSC zrušila verejné obstarávanie a 13.7. podala námietky. Slovenská správa ciest obchvat aj tak stavať nebude," povedal Belický.
Obchvat by odbremenil nielen dopravu v meste Šaľa, ale aj most cez ktorý denne prejdú tisícky áut. Ten je totiž v katastrofálnom stave. "Bojíme sa toho, že ak by sa niečo stalo tak sa znefunkčnia záchranné zložky, zásobovanie a dochádzanie do práce," obáva sa primátor Šale.

Výsledok rokovaní je akoby na začiatku

Výsledok desiatok rokovaní je momentálne po rokoch akoby na začiatku. Peniaze, ktoré boli pripravené už zase nie sú. Vydanie posledného stavebného povolenie sa zdrží a odznova sa začne vyberať firma, ktoré má realizovať výstavbu. Šaľania preto požiadali o pomoc premiéra.

"Premiér Eduard Heger obchvat mesta Šaľa podporuje, verí, že sa SSC podarí vyriešiť jestvujúce problémy a že výstavba sa začne v krátkom čase," povedala hovorkyňa predsedu vlády.
Podľa analytika by celú situáciu ešte dokázalo zvrátiť, ak by sa podarilo vydať právoplatné stavebné povolenie v najbližších mesiacoch. "Som presvedčený, že túto stavbu je ešte stále možné financovať z eurofondov aktuálneho programového obdobia, ktoré končí v roku 2023. Väčšina by sa ešte stále dala zaplatiť aj v prípade, že dokončenie sa už posunie," myslí si Ján Kovalčík, analytik INEKO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy