Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V očkovaní patríme na chvost Európy. Starostovia sa sťažujú na neúčinnú kampaň
Zdielať na

V očkovaní patríme na chvost Európy. Starostovia sa sťažujú na neúčinnú kampaň

SLOVENSKO / Na Slovensku sú okresy, kde je zaočkovanosť prvou dávkou 26 percent a sú okresy, kde je zaočkovanosť takmer 60 percentná. V Rudňanoch na východe Slovenska, čo sa týka zaočkovanosti je ale obyvateľstvo na úplnom chvoste. Vo štvrtok ich navštívil výjazdový očkovací tím. Riešenie ako motivovať ľudí k očkovaniu hľadali aj starostovia viacerých obcí na juhu Slovenska. Za posledné týždne zaznamenali 70 percentný pokles záujmu o očkovanie. Pritom každý kraj ponúka počas piatkov a víkendov očkovanie aj bez registrácie. Tento víkend sa aj bez registrácie bude očkovať okrem vakcíny Pfizer aj vakcínami Astra, Janssen a Sputnik V.

Rudňany boli v celoslovenskom rebríčku zaočkovaných obyvateľov obcí do 5000 obyvateľov na poslednom mieste. Dávku vakcíny tam doposiaľ dostalo 10% obyvateľov. Rudňančania dúfajú, že sa už nelichotivého statusu zbavia. Dôvodom je očkovacie centrum, ktoré Spišskonovoveská nemocnica pripravila priamo v obci. "Záujem v nemocniciach klesá, aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách. Nie sú tak využité," hovorí medicínsky riaditeľ Martin Šimo.

Jaroslav sa prišiel dať zaočkovať aj napriek tomu, že mu chýba jedna noha. Z domu prišiel do miestnej školy za pomoci barlí. Jeho motivácia bola silná. "Bojím sa smrti. Mám 6 detí, ďakujem, že som očkovaný," povedal. "Myslím, že po dnešku bude to percento väčšie oproti predchádzajúcim dňom," myslí si Henrieta Zvarova z ObÚ Rudňany.

Dnešnú kapacitu - 60tich záujemcov presiahli, prišlo ich 70. Výjazdový tím tu vo štvrtok neskončil. Ešte sa vrátia. "To znamená, že to budeme robiť v komunitných centrách, škôlkách a podobne," povedala Mária Dudžáková, prednostka okresného úradu SNV.

V Novozámockom očkovacom centre ešte pred mesiacom očkovali denne 600 ľudí, tento týždeň je to už len 130. Čo predstavuje pokles záujmu o 70 percent. "Nemocnica nedokáže prísť k obyvateľovi tak blízko ako ten starosta, preto sme si ich dovolili dnes pozvať k nám," povedal Karol Hajnovič riaditeľ FNsP Nové Zámky. Na očkovanie pozvali aj odborníkov z ministerstva zdravotníctva.

Oneskorená kampaň sa minula účinku

Podľa starostov sa vakcinačná kampaň oneskorila a minula účinku. "Tí občania dôveru stratili, to verím a zrazu si spomenuli, že starostovia možno sú dôveryhodní a poďte nám pomôcť, nebránime sa tomu, ale bez tých informácií to nejde," myslí si Ivan Solár, starosta obce Dolný Ohaj.  

V obciach chýba aj údaj, koľko obyvateľov je zaočkovaných. "Že skutočne, ako je moja obec, ako je iná obec, susedná obec, oni sú lepší, oni sú horší, alebo podobne, vôbec nemáme tieto dáta," povedal primátor Štúrovam Eugen Szabó.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva SR, Kamil Száz povedal, že sa dohodli, že tieto čísla sprostredkujú. Napríklad pošlú na krajské, alebo okresné úrady. Jednať sa má o najbližšie dni. Počas nasledujúcich troch dní, piatok, sobota nedeľa sa bez registrácie môžete očkovať vo všetkých krajoch.

Trenčiansky samosprávny kraj pritom bude v sobotu posledný krát očkovať vakcínou AstraZeneca. Lenka Kukučková, hovorkyňa Trenčianskeho kraja povedala, že "na trenčianskom výstavisku sa bude očkovať len vakcínou AstraZeneca. V ponuke je 600 vakcín a platí ponuka pre registrovaných aj neregistrovaných."

Pripravený je aj očkovací autobus

Samosprávne kraje ľudom odporúčajú navštíviť ich webové stránky, kde je zverejnený presný harmonogram kedy, kde a akou vakcínou očkujú. V košickom kraji vyrazí do 17 obcí aj očkovací autobus. Pre plánovanú návštevu pápeža začínajú zisťovať záujem o očkovanie aj priamo vo farnostiach.

"Na základe toho dopytu otvoríme v jednotlivých farnostiach očkovacie centrá. Pričom sme cirkvi sľúbili, že by sme očkovali vakcínou Janssen," informuje Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK. "Čo sa týka Sputnika, očkujeme registrovaných a keď sa nám zvýšia v ten deň vakcíny, tak aj bez registrácie," dodala. V Trnavskom kraji budú v nedeľu bez registrácie očkovať ľudí vakcínou Janssen.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy