Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Boj o život Slovenky, ktorá má nádor na mozgu: Jej sestra prišla až z USA, vybavila jej operáciu v Nemecku
Zdielať na

Boj o život Slovenky, ktorá má nádor na mozgu: Jej sestra prišla až z USA, vybavila jej operáciu v Nemecku

HUMENNÉ / V nemocnici na východe Slovenska leží 47-ročná žena s mozgovým nádorom a čaká na rozhodnutie o svojom osude. Podľa jej sestry ju môže zachrániť operácia. Kým podľa zdravotnej poisťovne sa zákrok dá vykonať aj na Slovensku, neurochirurg pacientky má iný názor - podľa neho sa to u nás nedá. Príbuzní už aj našli lekársky tím v Nemecku, ktorý ženu môže operovať.

"Sestrina diagnóza je zhubný mozgový nádor. Je to tretieho stupňa, je vo veľmi vážnej, kritickej situácii, je stále možnosť operácie," vysvetlila sestra Silvia Lattová. Zisťovala preto, aké sú možnosti liečby na Slovensku. Inak to vidí zdravotná poisťovňa a inak neurochirurg, ktorý sa podpísal pod žiadosť pacientky.

"Podľa informácií príslušného neurochirurga sa operácia dá vykonať aj na Slovensku a tiež aj na pracoviskách v ČR, ktoré majú väčšie skúsenosti s niektorými raritnými prípadmi," povedala Eva Peterová z oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Na Slovensku sa tieto operácie nedajú v takomto robiť, nie je možnosť liečby mojej sestry tu a urobiť takýto zákrok," vysvetlila sestra pacientky Silvia Lattová. Obvolala preto všetky špičkové európske kliniky a v Nemecku napokon našla tím, ktorý je ochotný jej sestru operovať.

"Lekársky tím v Dusseldorfe je ochotný operovať sestru, bohužiaľ, už od 2. júla čakáme na rozhodnutie VŠZP," konštatovala Silvia. Podľa stanoviska zdravotnej poisťovne celý manažment liečby v zahraničí rieši poisťovňa a na vydanie rozhodnutia majú 15 pracovných dní, no ak sú doručené kompletné doklady, schválenie je možné do 24 hodín. "Žiadosť tejto pacientky nám síce bola doručená 6. júla, ale bez povinných príloh a náležitostí, bez ktorých ju nebolo možné posúdiť na čo sme pacientku, resp. jej zástupkyňu v ten istý deň upozornili," uviedla Eva Peterová. 

"Prehodnotenie žiadosti sa prerušuje. Pacient, ktorý je ležiaci, nie je schopný komunikovať, nie je našou povinnosťou riešiť nejaké podrobnosti, na to je revízny lekár a poisťovňa," reagovala sestra pacientky. Po tom, ako poisťovňa dostala chýbajúce stanovisko, nasledovalo ďalšie posudzovanie. "Poisťovňa ihneď pristúpila k záverečnému spracovaniu žiadosti," informovala Eva Peterová. Revízny lekár poisťovne napokon liečbu v Nemecku schválil. A pre rodinu sa začína ďalší boj. "Ten pocit bezmocnosti, keď ste urobili všetko preto, aby ste zachránili jedinú sestru," uzavrela Silvia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy