Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V žilinskej nemocnici zrealizovali unikátnu operáciu: Pomáha tým, ktorým sa často lámu kosti
Zdielať na

V žilinskej nemocnici zrealizovali unikátnu operáciu: Pomáha tým, ktorým sa často lámu kosti

ŽILINA / Zdravotníci oddelenia detskej ortopédie žilinskej nemocnice ako prví na Slovensku začali používať pokrokovú operačnú metódu. Je určená pre malých pacientov, ktorým sa často lámu kosti. Tieto zdravotné problémy obmedzujú deti v bežnom živote. Po unikátnej operácii by sa to malo zmeniť.

6-ročný Adamko má za sebou náročnú operáciu. Je to prvý detský pacient na Slovensku, ktorému lekári spevnili krehkú stehennú kosť špeciálnym výstužným systémom. "Často sa mu lámu kosti, tak sme veľmi radi, že prišla na Slovensko táto nová metóda," povedala Katarína, matka operovaného Adamka. "Spočíva v tom, že je tam vnútrodreňová fixácia a ten fixátor umožňuje rast dieťaťa," vysvetlil Juraj Popluhár, primátor OPO FNsP Žilina. Lekári teda do vnútra kosti vsunú kovový fixátor, ktorý sa skladá z tyče a rúrky, ktorá je na nej nasunutá. A obe časti pripevnia na začiatok i koniec kosti. "Ako dieťa rastie, rastú tieto konce s tým a v strede sa vysúvajú, čiže to sa nám môže vysunúť o koľkokoľvek centimetrov," ozrejmil Popluhár.


Tento operačný zákrok znamená pre dieťa šancu na lepší život. "On nemôže tak zapadnúť medzi tie zdravé deti, lebo nechodí, keď sa mu zláme nejaká tá kostička, má veľmi často sadru," povedala matka operovaného Adamka. "Dieťa bolo plánované k tej operácii na včera a čo čert nechcel, v sobotu si zlomilo tú stehennú kosť," vyjadril sa Popluhár. Operácia bola teda o to komplikovanejšia, ale odborníci ju bez problémov zvládli. "Aj on sa teší, verí, že už bude chodiť po tejto operácii. Dúfame, že všetko bude dobré," skonštatovala matka operovaného Adamka. Následne operáciu tohto druhu absolvovalo v žilinskej nemocnici 8-ročné dievča, ale na predkolení nohy. Zdravotníci detskej ortopédie majú objednaných už aj ďalších malých pacientov, ktorým by chceli pomôcť, aby mohli bezstarostne behať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy