Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda ustúpi pendlerom: Postupne spriechodnia všetky uzavreté priechody
Zdielať na

Vláda ustúpi pendlerom: Postupne spriechodnia všetky uzavreté priechody

KALONDA, OKRES LUČENEC / V pondelok, 5.júla, ich zatvorili a do nedele ich opäť otvoria, týka sa to asi tridsať malých hraničných priechodov. Vláda ustúpila ľuďom z pohraničia a minister vnútra avizoval, že betónové zátarasy nahradí náhodnými kontrolami. Presný harmonogram otvárania priechodov zatiaľ starostovia nepoznajú - všade veria, že do nedele sa to skončí.

Aj maďarský hraničný priechod pri obci Ipolytarnóc je od pondelka uzatvorený. Ako potvrdila starostka ešte donedávna ho strážili maďarskí vojaci.

"Ja som rok čakal na to, aby sa otvorili hranice. Konečne maďarskí vojaci odišli preč ani týždeň neprešiel a doniesli zo slovenskej strany ešte jeden betón pre istotu," povedal obyvateľ Lučenca. "Z kapacitných dôvodov museli zatvoriť tie menšie hranice, lebo policajti nevedia na každej jednej hranici strážiť. Určite nám to všetkým skomplikovalo život," uviedla starostka obce Kalonda Réka Papp. 

"Pracovali sme na tom, aby sme vytvorili nejaké siete medzi podnikateľmi a medzi občanmi. Aby sa hospodárstvo rozhýbalo a teraz je to trošku blokované," povedala projektová manažérka Údolie Ipľa Andrea Papp. Betónová zátarasa komplikuje život nielen podnikateľom, ale aj bežným obyvateľom. Z obce zmizli turisti. Dlhodobé projekty stagnujú. "Chceme pomáhať miestnym organizáciám – ale toto nám strašne kazí naše plány, čo sa týka leta," uviedla Réka Papp. 

Situácia sa ale môže čoskoro zmeniť. Minister vnútra avizoval, že budú schopní navýšiť počty ľudí na hraniciach. Pomoc prisľúbila finančná správa aj zbor väzenskej a justičnej stráže. "Preto sme sa rozhodli, že takýmto spôsobom sa budeme snažiť tieto uzatvorené priechody postupne znova otvárať s tým, že bude zabezpečná kontrola protiepidemických opatrení," uviedol minister vnútra Roman Mikulec. 

Minister upozornil, že podstatná je ochrana zdravia a života ľudí a poukázal na zhoršujúcu sa situáciu najmä v Českej republike, či iných krajinách. "Ak by sa situácia zhoršila, máme ešte čierny stupeň a v takom prípade dochádza k uzavretiu hraníc," uzavrel Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy