Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Premiér Fico odpovedal novinárovi: Ste idiot!
Zdielať na

Premiér Fico odpovedal novinárovi: Ste idiot!

Otravné komáre na Záhorí: Premiér predsa len pomôže v boji proti nim

"Tento problém sa možno zdá byť ako banalita, ale v poslednom období dostávam veľké množstvo žiadostí, lebo niektoré oblasti SR sú doslova atakované komármi a obce aj vzhľadom na krízu nie sú schopné v týchto situáciách samostatne konať," vysvetlil premiér. Malacký okres je podľa jeho slov špecifický, keďže obce majú vo svojich katastroch aj územia, z ktorých nemajú žiadne príjmy.

Fico zároveň uviedol, že požiadal rezort životného prostredia, aby v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a zdravotníctva vypracovali určitý postup, ktorý sa bude dotýkať budúceho obdobia. "Budú tam presne definované podmienky, za ktorých budú môcť obce požiadať štát, aby zafinancoval takéto postreky v prípade takejto kalamitnej situácie," povedal.

FICO: "Ste Idiot..."

Na novinársku otázku, či za uvoľnením peňazí pre túto oblasť nie je aj fakt, že Fico má na Záhorí chatu, premiér žurnalistovi odvetil - "Ste idiot. Ak ma niekto obviní, že som si dal postaviť klimatizovaný tunel, že som založil v Bielorusku veľvyslanectvo alebo ďalšie a ďalšie nezmysly, ktoré uverejňujete a takýchto redaktorov som označil za idiotov, označujem dnes za idiota aj redaktora, ktorý sa ma toto spýtal. Trvám na tomto vyjadrení," vyhlásil Fico.

Starosta Záhorskej Vsi Boris Šimkovič konštatoval, že situácia s komármi je už neúnosná. "Som rád, že pán premiér reagoval a že si nás Záhorákov všimol," povedal. Ako tvrdí, chystaný postrek pomôže na niekoľko týždňov a v prípade, ak august nebude taký horúci ako júl, mali by vyčlenené peniaze pre tento rok stačiť.

Dušan Dvoran, starosta Vysokej pri Morave, podčiarkol, že po troch mesiacoch "sme boli včera na obed na dne. Predseda vlády však dokázal veľmi promptne zareagovať na požiadavky obyvateľov povodia rieky Morava, ktorí trpia vylievaním rieky do inundačných území". Podľa jeho slov sa bude striekať 22-tis. hektárov a v inundačnom pásme je 3800 hektárov.

Na margo faktu, že v danej oblasti sa nachádzajú aj územia 4. a 5. stupňa ochrany, štátny tajomník ministerstva životného prostredia Miloslav Šebek ubezpečil, že "naši pracovníci citlivo vyberú dotknuté časti pri dodržaní všetkých predpisov".

V utorok starostovia Suchohradu, Vysokej pri Morave, Gajár a Záhorskej Vsi avizovali, že zvolávajú krízové štáby a vyhlasujú III. stupeň ochrany. Ku krajnej situácii ich priviedlo neúspešné rokovanie na Ministerstve životného prostredia SR a Úrade vlády SR, kde ich vypočuli, no finančnú pomoc na zabezpečenie postrekov proti komárom neprisľúbili.

Zdielať na