Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cyrilo-metodská púť v Nitre pritiahla aj tento rok veľa ľudí
Zdielať na

Cyrilo-metodská púť v Nitre pritiahla aj tento rok veľa ľudí

NITRA / Trojdňové cyrilo-metodské slávnosti v Nitre vyvrcholili tradičnou omšou pod holým nebom. Pútnici si prišli uctiť aj relikviár s úlomkami kostí svätého Cyrila. Slávnostnú omšu pripomenutia Solúnskych bratov celebroval arcibiskup z Poľskej Poznane.

Niektorí pútnici vstávali už skoro ráno, aby do mesta pod Zoborom dorazili na bicykloch. Trasa s vyše stovkou cyklistov viedla z viacerých miest.

"Bolo to v pohode už som bola veľakrát," povedal mladá cyklistka. "Je to nijakých 30 kilometrov ale zvládla to veľmi statočne," uviedol starý otec mladej cyklistky. Na tradičnú cyrilo-metodskú púť prišli do Nitry stovky veriacich z celého Slovenska. "Pokladám to za svätú slovanskú povinnosť, pretože ja som v prvom rade kresťan," povedal jeden z veriacich. 

Z hradu na námestie doviezli vzácny zlatý relikviár. Ukrýva časť kosti z ramena svätého Cyrila. Na oltár pod holým nebom ho vyniesol slávnostný sprievod. Omšu celebroval poľský arcibiskup. V kázni sa venoval aj rozvodom, párom rovnakého pohlavia či umelému prerušeniu tehotenstva, poukazoval nato, že by sa to nemalo brať, ako samozrejmosť. Vyzdvihol najmä význam kresťanstva. "Sviatok svätého Cyrila a Metoda je veľkou udalosťou, pretože poukazuje na prvotnú úlohu cirkvi," povedal poľský arcibiskup Stanislav Gadecki. 

Počas slávnosti sa myslelo aj na protipandemické opatrenia. Vytvorili tu priestor pre tisíc ľudí. "Ten počet ľudí bol menší, ako po minulé roky, keď sme tu nemali ešte túto epidémiu," uviedol hovorca nitrianskeho biskupa Tibor Ujlacký. Nitriansky biskup v závere omše pripomenul, že sa začali prípravy na blížiacu sa návštevu pápeža Františka. "Je to veľká radosť a si myslím, že ho všetci veriaci aj neveriaci privítajú ako posla pokoja, zmierenia a nádeje. Som rád, že prichádza na Slovensko a verím, že aj jeho príchod nám pomôže sa trošku upokojiť," povedal nitriansky biskup Viliam Hudák. 

​K sviatku sa vyjadrila aj prezidentka Čaputová 

"Slovensko aj dnes potrebuje nositeľov slova, ktorí prinesú pokoj a nádej." Napísala to prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti v súvislosti s pripomienkou príchodu svätého Cyrila a Metoda. Títo kňazi podľa nej na Slovensku významným spôsobom formovali nielen kresťanskú kultúru, ale aj jazyk, vzdelanosť a národnú identitu. Prezidentka tiež konštatovala, že potrebujeme lídrov, ktorí budú inšpirovať a kultivovať najmä to, čo je v nás dobré, ušľachtilé a pravdivé. Zároveň ocenila, že pápež František ohlásil návštevu Slovenska práve v tomto čase. Do našej krajiny pricestuje od 12. do 15. septembra 2021. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy