Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Prekážajú vám nálepky na okne auta z STK? Viac ich mať nemusíte
Zdielať na

Prekážajú vám nálepky na okne auta z STK? Viac ich mať nemusíte

BRATISLAVA / Možno aj vám prekážajú v rohu čelného skla na vašom aute nálepky o technickej a emisnej kontrole. Povinné boli len do 30. júna. Viac ich mať nemusíte.

Klasické nálepky ako ich poznáme doteraz, vám od prvého júla už na okno nenalepia. "Tie klasické, ktoré tam boli umiestnené do 30.6. tohto roku, tak tie sú v platnosti do dátumu, ktorý je na nich uvedený," vyjadril sa hovorca ministerstva dopravy SR Ivan Rudolf. Ak sa rozhodnete, že si tie nálepky odstránite, tak bez postihu môžete tak urobiť, pretože po novom bude v platnosti elektronická verzia. "Samozrejme, ak sa rozhodne pre takýto krok, tak stále musí mať pri sebe doklad o technickej kontrole, ak to auto podlieha STK. Obe tieto kontroly, aj technická kontrola, aj emisná kontrola platia naďalej tak, ako doposiaľ. Mení sa len forma, že vodič ak sa rozhodne, že nechce mať túto nálepku na prednom skle, tak tak nemusí urobiť," ozrejmil Rudolf.

Ale pokiaľ nemáte odvahu si ísť nálepku zoškrabať, nemusíte. Nateraz vám nevzniká povinnosť nálepku odstrániť. Môžete si ju tam pokojne nechať. "Vodič, ktorý si neodstráni nálepku z predného skla, tak tomu bude odstránená na stanici technickej kontroly pri tej najbližšej kontrole," doplnil Rudolf. Aby nedošlo k nedorozumeniu, odstránenie nálepky na prednom okne neznamená, že už nebudete musieť absolvovať povinnú STK-áčku. Interval povinnej emisnej a technickej kontroly sa nemení. Stále platí na Slovensku povinnosť pri novom aute ísť na kontrolu po štyroch rokoch, pri autách starších než štyri roky, je povinná kontrola každé dva roky. Omeškať sa neoplatí, hrozí vám pokuta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy