Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V košickej nemocnici opäť otvorili oddelenie, v ktorom sa ešte pred týždňom ozval silný výbuch
Zdielať na

V košickej nemocnici opäť otvorili oddelenie, v ktorom sa ešte pred týždňom ozval silný výbuch

KOŠICE / Bol to čierny deň košickej nemocnice. Je to len viac ako týždeň, čo sa novým pavilónom urgentnej medicíny ozval výbuch a následne z neho vyšľahli plamene. Šťastím je, že sa vtedy nikto nezranil, dôležitá súčasť nemocnice však musela byť vyradená z prevádzky a pacientov presmerovali na vyšetrenia do iných budov. Dnes je už ale pavilón znova otvorený a dokonca je tam možné pacientov aj operovať.

V košickej nemocnici si prechádzajú naozaj ťažkým obdobím. Najprv mali pacienti na urgentný príjem obmedzený prístup kvôli Covidu a po niekoľkých týždňoch od uvoľnenia podmienok prišiel katastrofický požiar. "Mimoriadna situácia, ktorá vznikla v našej nemocnici bola spôsobená výbuchom a následne požiarom," konštatoval výkonný riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa. 

Po viac ako týždni je už všetko inak. Pacienti sa na prvú pomoc zdravotníkov z urgentu môžu spoľahnúť. Vedenie nemocnice konalo tak rýchlo ako to bolo možné. Okrem upratovania museli dať budovu a zariadenia preveriť odborníkom. "Revízie napríklad kyslíkových rozvodov, revízie elektroinštalácii, pretože jedna vec je výbuch a požiar, druhá vec je hasenie. To následné hasenie znamenalo aj vytopenie určitých priestorov," vysvetlil riaditeľ nemocnice Beňa. 

​"Prakticky sa zničilo celé jedno oddelenie. To je skoro 30 postelí. To je mimo prevádzky no a teraz pracujeme v takom úspornom režime, lebo nemáme všetky priestory k dispozícii," uviedol prednosta kliniky úrazovej chirurgie Miroslav Kitka. Budovu museli preveriť statici, aby na jej streche mohli pristávať vrtuľníkmi s pacientmi vo vážnom stave. Stále prebieha čistenie a dezinfekcia. "Ambulantná činnosť je už v podstate nepoškodená," povedal prednosta Kitka. "Personál je tu k dispozícii, pacienti sa nemusia báť," odkázal riaditeľ Beňa. Urgentný príjem v košickej nemocnici síce funguje, ale najviac poškodenú časť kliniku úrazovej chirurgie by mali zrekonštruovať do konca roka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy