Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Bratislave sa lekárom podarila unikátna operácia. Menej invazívna metóda prináša niekoľko výhod
Zdielať na

V Bratislave sa lekárom podarila unikátna operácia. Menej invazívna metóda prináša niekoľko výhod

Archívne video

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V spolupráci s prednostom Národného traumatologického centra v Budapešti špecialisti z neurochirurgie vykonali unikátnu operáciu. Unikátnou operačnou metódou bol pacientovi odstránený nádor v oblasti prvého krčného stavca

Inovatívny operačný výkon vykonali špecialisti z Oddelenia neurochirurgie v Nemocnici Ružinov (UNB) v spolupráci s prednostom Národného traumatologického centra v Budapešti doc. MUDr. Arpádom Violom. Touto unikátnou operačnou metódou bol pacientovi odstránený nádor v oblasti prvého krčného stavca, cez minimálne invazívny prístup pod dolnou čeľusťou. 

Táto metóda, pri ktorej používajú najmodernejšie technológie, môže pomôcť pri rôznych zraneniach prvého a druhého krčného stavca. Napríklad pri úrazoch, zápaloch alebo aj nádorových ochoreniach. Unikátnu operáciu odprezentoval našim špecialistom lekár Arpád Viola z Národného traumatologického centra v Budapešti, ktorý takto úspešne zoperoval už siedmych pacientov v Maďarsku. "Som vďačný za spoluprácu s doc. MUDr. Arpádom Violom, ktorá nám umožňuje rozširovať spektrum výkonov na našom pracovisku o vysoko špecializované zákroky, akým nepochybne je aj predný prístup ku hornej krčnej chrbtici. Ako prví na Slovensku, tak môžeme ponúknuť pacientom operačné riešenie s výrazne nižším rizikom komplikácií,“ povedal lekár Milan Líška, primár Oddelenia neurochirurgie v Nemocnici Ružinov. Táto unikátna metóda prináša pre pacienta niekoľko benefitov a elimináciu závažných pooperačných komplikácii, akými môžu byť komplikované hojenie operačnej rany alebo vznik infekcie. Pacient zároveň po operácii nepociťuje taký závažný diskomfort v porovnaní s doteraz využívanými operačnými metódami.

Gábor Meszáros

Ďalším pozitívnym prvkom je aj kratšia doba hospitalizácie u pacientov, pacient po tomto výkone nemusí užívať vysoké dávky analgetík. "Som nesmierne rád, že sa nám podarilo úspešne etablovať na Slovensku nový chirurgický prístup, ktorý umožní ošetrenie našich pacientov s ochoreniami v chirurgicky náročnej oblasti bez toho, aby museli za touto liečbou odchádzať do zahraničia,“ konštatoval Kamil Koleják, lekár z Oddelenia neurochirurgie v Nemocnici Ružinov a vedúci operačného tímu, ktorý sa na operácii podieľal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy