Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Návštevám na covid oddeleniach sa tešia aj lekári. U kritických pacientov je dôležitá vôla, vyzýva Sabaka
Zdielať na

Návštevám na covid oddeleniach sa tešia aj lekári. U kritických pacientov je dôležitá vôla, vyzýva Sabaka

BRATISLAVA / Novinke povolených návštev už aj na covid oddeleniach sa teší aj samotný personál. Doktor Peter Sabaka, ktorý počas prvej aj druhej vlny liečil hospitalizovaných covid pacientov, tvrdí, že je to mimoriadne dôležité. Aktuálne na svojich blízkych čaká 230 ľudí. Aj lekár pritom priznáva, že príbuzných pacienta na umelej pľúcnej ventilácii čaká tvrdý pohľad.


 "Je to veľké emočné vypätie, ale na to musíme byť pripravení," povedal pre TV JOJ infektológ bratislavskej nemocnice Peter Sabaka.

Presne to zažila aj Michaela, ktorej 66-ročný otecko boj s covidom nakoniec prehral. Za to, že ho mohla navštíviť je nesmierne vďačná, i keď na ten obraz nezabudne zrejme nikdy.

"Som ho navštívila pár hodín predtým. Ten pocit človeka, ktorý je už napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, z ktorého trčia hadičky, ktorý sám nedokáže urobiť jeden nádych. Mala som naozaj problém pozbierať všetky sily a vôjsť, len vôjsť," uviedla Michaela.

Návštevy v nemocnici na infekčnom oddelení sú ale veľmi krátke, len 15 až 20 minút. Vačšinu času sú pacienti len s personálom.

 "Je to sterilné prostredie. Nedostane sa mu dotyku tomu človeku ani jednému," dodala Micheala.

"Je to tak, že v živote človeka sú niekedy chvíle, kedy aj 15 minút strávených v spoločnosti niekoho má nevypovedateľnú hodnotu, a to tak pre pacienta ako aj pre jeho rodinu," skonštatovala Lucia Ďurajková z iniciatívy Skutočné obete.

"Je to ťažké to prežiť, neverila by som nikdy, že niečo takéto sa nám môže stať," ozrejmila Michaela.

Osobná blízkosť, dotyk, či pohladenie od milujúcej osoby sú veľmi silné stimuly u pacienta aj podľa lekára. Ale za dodržania všetkých protiepidemických opatrení.

 "U pacientov, ktorí sú v kritickom stave a majú covid-19 je nesmierne dôležité, aby si zachovali tú vôľu bojovať a takú duševnú silu. A práve v tom môže tá návšteva príbuzných veľmi výrazne pomôcť,"
zhodnotil lekár Peter Sabaka.

"Je to dôležité kvôli tomu, že tam vlastne nie je sám a opustený," povedal syn obete covidu a liečebný pedagóg Tomáš.


Tomášovi koronavírus zobral milovanú mamičku. Stihol ju opakovane navštíviť a snažil sa jej robiť bazálnu stimuláciu.

"Keď ten pacient je v umelom spánku, tak naozaj táto bazálna stimulácia má túto komunikáciu s prostredím sprostredkovať a priniesť. A pre mňa to bol veľmi silný zážitok," priblížil.

 "Ale sú aj pacienti, ktorí sa už budia z umelej pľúcnej ventilácie a tí sú čiastočne pri vedomí, alebo môžu byť prechodne pri vedomí. A takýmto práve ten kontakt s blízkymi môže veľmi pomôcť," myslí si lekár Peter Sabaka.

Pri pacientoch, ktorí sú schopní dialógu je zasa treba podľa liečebného pedagóga vhodne voliť slová.  "Tam je zasa dôležité to ubezpečovanie, tá psychická podpora, že naozaj, sme tvoja rodina, milujeme ťa, zvládneš to," vyslovil Tomáš.

Nosiť pacientom lekár neodporúča nič. "Najdôležitejšie, že prídu sami a prinesú nejaké pekné slovo. To je to úplne najdôležitejšie," vysvetlil Sabaka.

"Ten pocit, že ma niekto drží sa ruku, za možno pár hodín tu nie som a nezostane po vás nič. Proste to prázdno, ktoré tu je, je neskutočné," opísala ťažké chvíle Michaela.

"Odporúčam všetkým, aby nezabúdali svojim príbuzným hovoriť hlavne to, že ich milujú," poradil Tomáš.


Aktuálne je už ale na klinike infektológie na bratislavských Kramároch covidových pacientov minimum. Personál je tak rád, že sa po dlhom čase už venuje svojej pôvodnej agende a naplno lieči pacientov s inými diagnózami.

"Aj u nás na klinike infektológie momentálne liečime pacientov so zápalmi mozgových blán, zápalov pľúc alebo s hnačkami," priblížil Sabaka.

Dúfajú ale, aby takáto situácia vydržala, čo najdlhšie. Preto aj Peter Sabaka odporúča najmä očkovanie.  "Lebo samozrejme hrozí, že akonáhle sa na Slovensko dostanú nejaké infekčnejšie varianty, ako napríklad delta variant koronavírusu.Tak samozrejme, museli by sme rátať s tým, že nám čísla opäť porastú a museli by sme zažívať tretiu vlnu," uzavrel lekár Peter Sabaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy