Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Na zrúcanine hradu Sivý kameň spozorovali jedného z najjedovatejších pavúkov Európy
Zdielať na

FOTO: Na zrúcanine hradu Sivý kameň spozorovali jedného z najjedovatejších pavúkov Európy

PRIEVIDZA / Zrúcaninu hradu Sivý kameň v Podhradí v prievidzskom okrese obývajú vzácne zvieratá. Natrafili na ne turisti. Ide o jedného z najjedovatejších pavúkov v Európe, Stepníka Červeného. O tom, že sa v tejto lokalite vyskytuje, odborníci až doteraz netušili.

Nezvyčajne sfarbený pavúk skrížil turistom cestu počas výstupu na zrúcaninu hradu Sivý kameň. Naskytol sa im nezvyčajný pohľad. Výrazne do červena sfarbeného pavúka si všimli už z diaľky.

"Takéto výrazné zafarbenie väčšinou v prírode znamená, že  je zviera jedovaté," povedal turista Pavel Gašpar.

"Jedná sa o rod stepník, je to samček. Patrí k vzácnejším a je chránený," opísala Ľudmila Černecká z Ústavu ekológie lesa SAV.

Partia turistov sa dočítala, že ide o jedovatého pavúka a preto informovali starostov okolitých obcí.

"Na Slovensku žije približne 970 druhov pavúkov, pričom takmer všetky sú jedovaté. Väčšinou ide o pavúky, ktoré vypustia malú dávku jedu a tá nie je pre človeka nebezpečná," skonštatoval Pavol Procner z Národnej ZOO Bojnice.



Podľa odborníkov je stepník jedným z najkrajších ale aj najjedovatejších pavúkov v Európe. "Udáva sa, že má ten jed silnejší a prudší,"   vysvetlila Černecká.
 
"Na stepníka by si si mali dať pozor najmä alergici, u ktorých to môže vyvolať rôzne reakcie,"  povedal  Procner. Podľa Černeckej z Ústavu ekológie lesa SAV môže miesto sčervenať, opuchnúť, podobne ako vás včela poštípe. 

Tento druh pavúka je však väčšinou ukrytý v zemi a vidieť ho možno len zrieka. "Samec hľadá samicu v tomto obdobií na párenie, takže on neútočí," vysvetlila Černecká.

"Občianske združenie Časohrad realizuje práce na hrade od roku 2015 a zatiaľ sme žiadne nepríjemné skúsenosti s jeho zvieracími obyvateľmi nemali,"
uzavrela Dominika Andreánska zo združenia.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy