Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľká zmena dopravy v Bratislave: Výstavba obchvatu sa blíži ku koncu
Zdielať na

Veľká zmena dopravy v Bratislave: Výstavba obchvatu sa blíži ku koncu

BRATISLAVA / Výstavba bratislavského obchvatu sa pomaly blíži ku koncu. Jednotlivé úseky sú z technického hľadiska takmer hotové a pripravené na odovzdanie. Obchvat by mal začať fungovať už koncom augusta. Vodiči, ktorí pravidelne cestujú do Rakúska, by tak čoskoro mohli mesto úplne obísť.

Po dokončení takmer 60 km diaľnice a rýchlostnej cesty by malo odľahnúť pendlerom žijúcich v Rakúsku, obyvateľom okolitých obcí, ale aj samotným Bratislavčanom. Úsek zahŕňa 14 križovatiek a 122 mostných konštrukcií, vrátane Lužného mostu cez Dunaj. "Už sme dokončili most, na ktorom teraz stojíme a môžete ho vidieť v pozadí. Tento úsek je dokončený a už iba čakáme na povolenia k jeho užívaniu," vyjadril sa Michael Heerdt, generálny riaditeľ D4 R7 Construction. Po novom je už pripravený aj úsek, ktorý vedie podjazdom pod diaľnicou D1.


Ak pôjde všetko podľa plánov, úsek D4 bude spojazdnený už v auguste. Vodiči tak ním môžu prejsť z Rače priamo do Jaroviec. Úsek ale stále nie je spojený s diaľnicou D1. Prepojí ich až rozšírenie stavby D1 v úseku Bratislava -Triblavina v hodnote takmer 130 miliónov eur. "Príprava toho projektu je v štádiu, že máme vypracované súťažné podklady na výber zhotoviteľa a samozrejme na to, aby sme mohli vyhlásiť súťaž, a teda verejné obstarávanie zhotoviteľa, tak potrebujeme finančný krytý projekt," uviedla stanovisko NDS. Aby sa tak vodiči dostali na novú diaľnicu, môžu využiť križovatku Rača, alebo odbočiť na starú seneckú cestu. "A potom sa dostať na starý bratislavský obchvat, a tak ísť ďalej ku hraniciam. Ale nie je to dobré. Pretože už tak preťažená stará senecká cesta bude mať ešte väčší problém," vyjadril sa Ľuboš Kasala, Zelená vlna.

Čo sa týka rýchlostnej cesty R7, verejnosti slúži už takmer rok. Ďalšia a podstatná časť tejto rýchlostnej cesty je po novom taktiež dokončená. Ide o časť medzi križovatkou Bratislava - Nivy a Bratislava - Juh. Zostáva už len dokončiť dopravný uzol v bratislavskom Prievoze. "Čo sa týka Prievozu, tam to bude trvať trošku dlhšie, ale hlavná časť nového úseku bude pojazdná, s najväčšou pravdepodobnosťou od konca augusta," dodal Heerdt. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala, brániť otvoreniu úseku nebudú, aj keď budú na Prievoze stále prebiehať práce. Podľa jeho slov im však zaplatiť nemôžu, nakoľko podľa zmluvy musí byť úsek kompletný. Keď sa spojazdní, mnohí vodiči sa budú môcť vyhnúť prechodu cez vysokofrekventované obce - ako sú Rovinka a Dunajská Lužná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy