Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Navrhovanú reformu zdravotníctva kritizuje už aj Slovenská komora lekárov
Zdielať na

Navrhovanú reformu zdravotníctva kritizuje už aj Slovenská komora lekárov

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva ešte oficiálne reformu nemocníc nepredstavil, ale už to za neho aj s kritikou urobila opozícia. Ku kritike sa vo štvrtok pripojila aj Slovenská lekárska komora. Podľa lekárov totiž nie je domyslený krok B, a to je zásadné posilnenie ambulantného sektora. Podľa Mariána Kollára nedostatok personálu nie je možné riešiť rušením lôžok a nemocníc.

Zdá sa, že optimalizácia nemocníc bude horúcou témou, keďže nielen opozícia má problém s dokumentom, ktorý má byť z dielne ministerstva zdravotníctva. Súčasťou je aj návrh na zrušenie 38% zrušení akútnych nemocničných lôžok, čo je takmer 11 tisíc postelí.

Slovenská lekárska komora dôrazne odmieta, že takýmto spôsobom chce vláda nich vyriešiť nedostatok personálu v nemocniciach. Z ich pohľadu treba prioritne reštartovať ambulantnú sieť, keďže v mnohých lokalitách je problém dostať sa k ambulantným lekárom a takisto k špecialistom. Okrem toho treba podľa nich túto reformu dôkladne prerobiť a veľa sa o tom rozprávať, keďže má byť základom dostupná zdravotná starostlivosť, čo je dnes problém. Podľa lekárskej komory táto reforma nedokáže tento cieľ splniť. Argument ministra Vladimíra Lengvarského, že nejde o rušenie lôžok, ale o ich zmenu podľa SLK nie je presvedčivý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy