Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Po pandémii Covidu ohrozuje státisíce slovenských detí pandémia chudoby
Zdielať na

Po pandémii Covidu ohrozuje státisíce slovenských detí pandémia chudoby

BRATISLAVA / Od začiatku pandémie už prešiel viac ako rok. No rodičia, ktorí sami žijú s deťmi, sa doteraz nedočkali podpory od štátu. Čo rodina, to iný príbeh. Jedno však majú spoločné - že aj malé zníženie doterajšieho príjmu, ich dostáva na hranicu chudoby.

Matkám tzv. jednorodičkám sa pri popisovaní svojej situácie tisnú slzy do očí. "V decembri som stratila aj zamestnanie," povedala matka - jednorodička. Takýchto rodín, kde sa o deti stará buď iba matka alebo otec, nie je málo. Organizácia, ktorá sa venuje pomoci jednorodičom, hovorí až o 200 000 deťoch, ktoré kvôli aktuálnej situácii ohrozuje chudoba. "Veľa rodín nám prepadáva cez dávky v hmotnej núdzi, nemajú na to nárok a tí rodičia si nevedia poradiť," vyjadrila sa Eva Marková, riaditeľka a zakladateľka Jeden rodič, n.o., projekt Rabaka.

Pandemická OČR-ka bola pomocou, no znížila rodinám ich príjem. Rodiny prišli o nepravidelné príjmy. Približne 30 % jednorodičov má k dispozícii finančné prostriedky len na jedlo a bývanie. "Výdavky idú skoro celé na bývanie a stravu," povedala matka 3 detí. "My sme, naozaj, Slovensko ako krajina skončili na poslednom mieste, čo sa týka pomoci deťom. My sme nevytvorili žiadnu dávku.Viem, že teraz minister Krajniak niečo skúša, ale prichádza to neskoro," skonštatovala Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski konzervatívci a reformisti, projekt Rabaka.

"V prvej fáze príspevok poskytneme rodinám s deťmi v najväčších finančných ťažkostiach. Na Slovensku máme približne 20-tisíc takýchto rodín. Až tri štvrtiny z nich tvoria rodiny, v ktorých je rodič na výchovu dieťaťa sám, ale aj tradičné rodiny s jedným či dvomi deťmi," uviedlo stanovisko Ministerstvo práce SR. Jednorazová finančná pomoc je pre jednorodičov len krátkodobou pomocou. "Tí rodičia nedostanú presne 333 eur. Tam sú rôzne prepočty, čiže často krát je to oveľa menej. Jednorazové riešenia fungujú formou náplaste, ale ony vo finále veľmi nepomôžu," zhodnotila Marková.

Okrem finančnej podpory potrebujú jednorodičia aj psychologickú pomoc, poradenstvo od sociálneho pracovníka, ale aj právnickú pomoc. "Preto sme my prišli aj s tým programom komplexnej pomoci, kde poskytujeme pomoc aj po odbornej, aj po humanitárnej stránke," doplnila Marková. "O problémoch rodín a ich systémovej podpore budeme rokovať aj na zasadnutiach nového poradného orgánu vlády SR, Rade vlády SR pre rodinu a demografický vývoj," dodáva sa v stanovisku Ministerstva práce SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy