Polojasno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Báli sa storočného sucha, teraz sa obávajú, že im zhnije úroda
Zdielať na

Báli sa storočného sucha, teraz sa obávajú, že im zhnije úroda

SLOVENSKO / Začiatkom minulého roka to vyzeralo tak, že bude storočné sucho. Nakoniec sa hrozba nenaplnila, ale zásoby vody v pôde boli aj tak na minimách. Tento rok, najmä v máji pršalo hojne, vody je v niektorých lokalitách až priveľa. Niektorým poľnohospodárom voda zaplavila polia a vytvorila jazerá. Na viacerých miestach ani nezasiali obilie, pretože pôda je premočená. Podľa meteorológov by najbližšie dni mohli byť viac slnečné a menej daždivé.

Neúnosne zamokrená pôda trápi aj poľnohospodárov na Hornom Zemplíne. Práce, ktoré robia teraz, po minulé roky absolvovali už o tri týždne skôr.

"Je to tragédia, najväčší problém je pri výrobe krmovín, nevieme sa dostať do poľa a zbierať v patričnej sušine môže sa stať, že z toho sena nebude nič, prerastie, zhnije na poli a ostane tak," sťažuje sa Peter Nízky, majiteľ poľnohospodárskych fariem. 

Traktorista Jaroslav opisuje situáciu takto: "Sú miesta úplne zaplavené vodou, tá hmota nemá kedy preschnúť."

Na Hornom Zemplíne sú problémom aj výpadky ozimín spôsobené poľovnou zverou, no tiež to, že zamokrená jeseň prešla do mokrej jari. V nadväznosti na to je obhospodarovanej pôdy stále menej.

"Budú výpadky hlavne v sóji a v kukurici, ktoré nebude možné už ani zasiať aj pre počasie tento hospodárskych rok budeme mať výpadky možno že až na 300 hektárov, nebude tam osiate nič," dodáva Jana Špuntová, regionálna riaditeľka SPPK.

"Za chvíľu treba kukurice plečkovať a nevieme, ako sa k nej dostaneme," hovorí Peter Nízky.

Na Záhorí každoročne zápasia s nedostatkom vlahy, no v tomto roku jej majú naopak, priveľa. Záhorie už vyrovnáva deficit a na ostatnom území je vody prebytok.

"V polovici mája pršalo viac zrážok. Celkovo v oblasti Piešťan dosahuje až 160 mm, to je dosť veľa nad dlhodobý priemer," potvrdzuje meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Pestovatelia trávy sa tešia z bohatej úrody, pestovatelia obilia sú ale nešťastní. Počasie všetkým poľnohospodárom nedokáže naraz vyhovieť.

"Boli zaplavené plodiny ako je kukurica, jariny, oziminy. Keď je málo vody, zle je, keď je veľa vody, je zle," hovorí Jana Holéciová.

Studený daždivý máj mnohým plodinám pomohol vyrásť, no ak by malo takéto počasie pokračovať, úroda začne na poliach hniť a plesnivieť. Väčšina plodín už potrebujú suchšie a teplejšie počasie. V najbližšie dni by tak aj mohlo byť, otázne je ale leto.

"Júl a august má byť o 1-2 stupne pod dlhodobý priemer," hovorí meteorológ.

Pre poľnohospodárov by ale aj napriek všetkému tento rok mohol patriť medzi tie úrodnejšie.

Z dlhodobého hľadiska bude pre nás oveľa väčším problémom sucho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy