Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Reštart ekonomiky je tu: Zamestnávatelia zverejnili najviac inzerátov v histórii pracovného portálu
Zdielať na

Reštart ekonomiky je tu: Zamestnávatelia zverejnili najviac inzerátov v histórii pracovného portálu

BRATISLAVA / Mesiac máj bol štedrý nielen na zrážky, poriadne to zahrmelo aj na pracovnom trhu. Práve v uplynulom mesiaci zverejnili zamestnávatelia najviac inzerátov v histórii pracovného portálu. Nové príležitosti sú najmä vo výrobe a v IT oblasti. Postupný nárast pomaly ožíva aj v cestovnom ruchu. Tu však ide o hľadanie zamestnancov na miesta, ktoré zamestnávatelia pre pandémiu zrušili.

Máj aj v súvislosti s prichádzajúcim letom je každý rok bohatý na pracovné ponuky. K rekordu však zrejme pomohlo aj uvoľňovanie opatrení.

"My sme v máji 2021 evidovali viac ako 27 000 pracovných ponúk a ide o najúspešnejší mesiac v 24- ročnej histórii nášho portálu," konštatovala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová. K rekordu zrejme pomohlo aj uvoľňovanie opatrení. "V dôsledku toho mohli zamestnávatelia opäť otvoriť svoje obchody, prevádzky a vlastne opäť prijímať zamestnancov, ktorých počas pandémie prepustili," povedala analytička Jana Glasová. 

Najviac ponúk, viac ako 10 000 je už tradične v okolí Bratislavy a najmenej v Banskobystrickom a Prešovskom kraji. 

Kraj Počet aktuálnych ponúk
Banskobystrický 1 446
Bratislavský 7 575
Košický 1 838 
Nitriansky  2 073
Prešovský 1 390
Trenčiansky 1 912
Trnavský 2 040
Žilinský 2 037
Zahraničné ponuky 1 479

Najviac ponúk je vo výrobe

"Najväčší nárast vidíme aktuálne vo výrobe, naozaj vidíme, že firmy hľadajú operátorov výroby, montážnikov prípadne sú to ešte aj robotníci," uviedla hovorkyňa Richterová. "Už pred dvomi rokmi, teda pred krízou sme upozorňovali, že je potrebné prispôsobiť svet vzdelávania tak, aby produkoval kvalifikovaných absolventov po ktorých je dopyt. Korona tento problém dočasne utlmila, no dnes firmy opäť čelia nedostatku pracovníkov," reagoval na zvýšený počet ponúk Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. Vysoký záujem je aj o pracovníkov IT oblasti, no aj o učiteľov. Pracovný portál eviduje aj rast pracovných ponúk z oblasti cestovného ruchu, gastra a hotelierstva.

Pozície s najvyšším počtom ponúk, ktoré požadujú maturitu 

Administratívny/a pracovník/čka 1 230
Obchodný/á zástupca/kyňa 715
Predavač/ka 689
Odborný/a predajca/kyňa 649
Programátor/ka 527

Pozície s najvyšším počtom ponúk, ktoré požadujú vysokoškolské vzdelanie

Učiteľ/ka 526
Programátor/ka 452
IT konzultant/ka 323
IT analytik/čka 316
Finančný/á analytik/čka 309


A sú aj podnikatelia, ktorí skúšajú svoje šťastie práve po druhej vlne pandémie. "My sme otvorili pred pár mesiacmi a hľadáme čašníkov, kuchárov," povedala spolumajiteľka bratislavského podniku, Klaudia. "Krízou je stále zasiahnutý hlavne cestovný ruch, cestovné kancelárie, preprava osôb, keďže v týchto oblastiach naďalej nie sú jednoznačné pravidlá pre cestovanie do zahraničia, zahraničné dovolenky a podobne," doplnila Jana Glasová. Uplatniť sa v oblasti kultúry a organizovania kultúrnych podujatí, ktoré sú typické pre letné mesiace nebude takisto naďalej ľahké.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy