Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cintorín v Medzilaborciach zdevastovali malé deti. Polícia musela trestné stíhanie zastaviť
Zdielať na

Cintorín v Medzilaborciach zdevastovali malé deti. Polícia musela trestné stíhanie zastaviť

MEDZILABORCE / Jeden škôlkár a dvaja prváci dokázali zdevastovať cintorín v Medzilaborciach. Trojica detí porozbíjala svietniky, vázy a poškodili aj náhrobné kamene. Policajti rodičov upozorňovali na ich agresívne správanie už neraz. Hoci začali trestné stíhanie, malých páchateľov trestať nemôžu.

​Takáto pohroma zostala na cintoríne v Medzilaborciach po vyčíňaní trojice malých chlapcov. Rozbili svietniky, vázy a poškodili aj pomník pre nenarodené deti. "Ide o troch chlapcov z Medzilaboriec vo veku od 6 do 7 rokov," povedal hovorca KR PZ Prešov Daniel Džobanik. "Je zarážajúce, že deti v takom mladom veku sa dopúšťajú protiprávneho konania," skonštatoval náčelník MsP Medzilaborce Martin Dimun. Podľa polície sa tieto deti často túlajú po meste a rodičia o ne nejavia príliš veľký záujem. "Sú to deti zo sociálne vylúčených skupín, kde rodičia po väčšine dňa buď požívajú alkoholické nápoje, alebo sú na sezónnych prácach a až večer sa starajú, že kde sú ich deti," vyjadril sa Dimun.

Vo videu môžete sledovať zábery z mestských kamier, ktoré snímajú aj časť cintorína. Polícia prípad vyšetrovala ako vec hanobenie miesta posledného odpočinku. Páchateľom hrozil dvojročný trest odňatia slobody. Po vypátraní vinníkov je ale všetko inak. "Trestné stíhanie v prípade poškodených hrobov bolo zastavené, nakoľko skutku sa dopustili maloleté osoby, voči ktorým je trestné stíhanie pre nedostatok veku neprípustné," uviedol Džobanik.

S rodičmi sa nám skontaktovať nepodarilo a podobné skúsenosti majú aj policajti. Ak aj občas rodičov nájdu, žiadne dohováranie, či napomínanie nepomáha. "Reakcia rodičov na upozornenia mestskej polície je podráždená, reagujú tak, že sú to ich deti a nemáme sa starať do ich výchovy," dodal Dimun. Náprava by mala podľa náčelníka mestskej polície smerovať práve k rodičom, pomôcť môžu sociálni pracovníci a kuratela.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy