Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V škôlkach vládne chaos: Stovky nahnevaných Slovákov poslali Gröhlingovi otvorený list
Zdielať na

V škôlkach vládne chaos: Stovky nahnevaných Slovákov poslali Gröhlingovi otvorený list

BRATISLAVA / Pondelok bol posledný deň na podanie prihlášky do materských škôl. Najneskôr do 15. júna dostanú rodičia spätnú odpoveď o prijatí či neprijatí ich dieťaťa. V škôlkach však vládne chaos. Najmä pre povinnú predškolskú dochádzku 5-ročných. Rodičia, ktorých deti navštevujú súkromné škôlky, totiž museli súčasne prihlásiť svoje deti aj do štátnych škôlok. Súkromné zariadenia zatiaľ nemajú oprávnenie na predprimárne vzdelávanie. Má to zmeniť novela školského zákona, ktorej však Združenie miest o obcí vyčíta vážne nedostatky.

Tisíce matiek už v pondelok vedeli, že pre ich deti zostanú vchodové dvere do materských škôl zatvorené. Patrí medzi nich aj pani Michaela. Žije v obci Slovenský Grob a pre jej trojročného syna voľné miesto v materskej škole v dedine nie je. skúšala to aj v iných, susedných obciach a dostala rovnakú odpoveď. "Povedali mi, že ani prihlášku dávať nemusím, že trojročné neni šanca, aby teraz prijali. Len 5-ročné musia," povedala Michaela, matka. Podľa aliancie súkromných škôlok sú ale vysoké počty žiadostí 5-ročných detí v štátnych škôlkach len poistkou, kým sa neschváli novela školského zákona. "Mne rodičia povedali, že to urobiť musia. Prihlásili svoje deti aj k nám, aj do štátnych škôlok a čakajú, kým zákon schvália. Ak sa zákon zmení, nechajú ich u nás. Nenastúpia do štátnych škôlok," vyjadrila sa Lucia Goméz, Aliancia súkromných jaslí a škôlok.


Podľa riaditeľky súkromnej škôlky je celý chaos len preto, že legislatíva o povolení na predprimárne vzdelávanie pre súkromné škôlky, mala byť už prijatá. "15. júna idú hlasovať len a ešte zápis do registra, ako to máme stihnúť. Keď celý prijímací proces sa končí už koncom mája. Ministerstvo koná veľmi neskoro," skonštatovala Goméz. "Po zmene školského zákona, ak sa tak rodičia týchto detí rozhodnú, budú môcť svoje deti zapísať v „zariadeniach predprimárneho vzdelávania“, ktorými sa po registrácii ministerstvom školstva stanú terajšie „nesieťové" zariadenia," uviedlo stanovisko tlačové oddelenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Z toho vyplýva, že ak rodičia dostanú do 15. júna zamietavú odpoveď, možno sa to v priebehu letných prázdnin ešte zmení. "Aj keby mi 30. augusta oznámili, že mi dieťa zoberú, budem vďačná a šťastná," povedala Michaela.


V pondelok ministrovi školstva cez 600 rodičov adresovalo otvorený list. "Pre predprimárne vzdelávanie sa nedostanú do škôlok 3-, 4-ročné deti. To nie je v poriadku. Žiadame ho o riešenia, ako to chce riešiť," vyjadrila sa Simona Petrík, členka Progresívne Slovensko. "Žiadame poslancov, aby novelu školského zákona stiahli. V systéme je veľmi veľa nedostatkov a mal by to byť vládny zákon. To znamená, tak ako vie zabezpečiť školy, musí aj škôlky, keď je dochádzka povinná. Nech sú financované ako aj štátne školy," povedal Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. "Nesieťové zariadenia neboli doposiaľ financované zo strany štátu, avšak v návrhu novely školského zákona sa počíta s príspevkom na výchovu a vzdelávanie predškolákov aj pre tieto zariadenia," doplnilo tlačové oddelenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 





Súvisiace články

Najčítanejšie správy