Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rekonštrukciu jedného z najväčších vojenských cintorínov museli náhle prerušiť
Zdielať na

Rekonštrukciu jedného z najväčších vojenských cintorínov museli náhle prerušiť

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Nákladnú rekonštrukciu najväčšieho vojenského cintorína vojakov 1. Česko-slovenského armádneho zboru nečakane prerušil nález munície. Našla sa v hrobe jedného z 1 400 padlých, ktorých pochovali na takzvanej kóte 784 Háj, kde počas druhej svetovej vojny prebiehali ťažké boje.

Vo výnimočnom cintoríne našli časti munície, ktoré mohli obsahovať výbušninu alebo výbušné látky, spôsobujúce vážne zranenie osobám v niekoľko
metrovom okruhu.

"Súčasti - delostrelec granátu, stabilizátor, dva kusy 120 mm a dva kusy 81 mm," opísal nález hlavný pyrotechnik Ján Feher.

Všetko to začalo tak, že pred necelými dvoma týždňami pri veľkej rekonštrukcii vykopali robotníci nevybuchnutý obranný granát. Ten počas druhej svetovej vojny používali sovietski aj československí vojaci. "Nakoľko sa robia hĺbková vrty pre osadenia pilot pod náhrobné kamene, čiže tieto práce sa okamžite zastavili," uviedol Ivan Švec vykonávajúci stavebný dozor.


So špeciálnymi detektormi pyrotechnici môžu nájsť časti muníciu aj do hlbky 7 metrov. "Predmet, ktorý sme vydetekovali vykazuje známky munície, alebo vlastnosti munície, tak sa rozhodneme, že ktorý ten objekt pôjdeme vykopať a na základe GPS súradníc to vieme s 1,5 cm presnosťou," povedal Fehér.

 Vďaka modernej technike si vedia nájdené objekty pozrieť aj vo farbe v malom počítači. Špecialisti budú prehladavať viac ako tisíc dvesto hrobov. "Sa nám to podarí urobiť tak, aby sme naozaj boli bezpeční a aby sme mali istotu, že už to tu bude čisté," skonštatoval primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Tento cintorín má  tak ambíciu stať sa v budúcnosti národným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy