Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dokončenie nemocnice Rázsochy z európskych peňazí môže byť ohrozené
Zdielať na

Dokončenie nemocnice Rázsochy z európskych peňazí môže byť ohrozené

BRATISLAVA / Výstavba Nemocnice Rázsochy v Bratislave podľa exministra zdravotníctva Tomáša Druckera viazne a ak súčasné vedenie rezortu nezačne pružnejšie konať, hrozí, že peniaze z Plánu obnovy nestihneme opäť vyčerpať. Je znepokojený aj preto, lebo vláda údajne zvažuje možnosť odkúpiť stavbu súkromnej nemocnice, ktorá by mala slúžiť ako univerzitná. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že výstavba nemocnice je jeho prioritou a na jednotlivých nevyhnutných krokoch pracuje.

Bratislava, ale aj celé Slovensko, podľa Tomáša Druckera urgentne potrebuje novú modernú univerzitnú nemocnicu, pretože tá doterajšia je zastaralá a v dezolátnom stave.

"Dokedy sa budú všetci sťažovať v akom katastrofálnom stave máme FN Mickewiczova, Kramáre, Ružinov?" hovorí Tomáš Drucker.

Postaviť Rázsochy práve teraz má podľa neho ďalší dôvod - peniaze na ňu je možné čerpať z takmer miliardového balíka z Plánu obnovy. Obáva sa však, že už sa to nestihne, ak sa ministerstvo ihneď nerozhýbe. Ministerstvo zdravotníctva ako aj vláda podľa neho nemocnici neprikladajú potrebnú váhu.

Ministerstvo zdravotníctva uisťuje, že dostavba Nemocnice Rázsochy je preň skutočne prioritou.

"Výstavba UN je pre nás prioritou aj preto, že na súčasnej UN už vidieť zub času," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektu nemocnice je už podľa slov hovorkyne v záverečnej fáze.

"Vyhodnocujú sa ponuky a následne budeme komplexne informovať. Ministerstvo zároveň analyzuje aj ďalšie možnosti, o ktorých budeme informovať," vysvetlila Zuzana Eliášová.

Už za minulej vlády došlo k posunu, keď pôvodná nedokončená stavba bola zbúraná, vlastníctvo pozemkov doriešené a aj dohady o tom, či nebude lepšie odkúpiť nemocnicu, ktorú aktuálne stavia súkromná spoločnosť. Vtedy prevládol názor, že nie, pretože univerzitná nemocnica má byť prispôsobená aj na vzdelávanie, čo súkromná nemocnica nespĺňa.

"Bory nie sú UN, nezvládne postgraduálne vzdelávanie a Bratislava naozaj potrebuje Rázsochy," dodáva Tomáš Drucker.

A pokiaľ ide o čerpanie peňazí z balíka Plánu obnovy, ministerstvo poukazuje na to, aby bolo možné z neho čerpať, podmienkou sú reformy.

"Najskôr musíme zrealizovať reformy nemocničnej siete, reformy ambulantnej siete a v nadväznosti na to budeme vedieť čerpať spomínané peniaze," hovorí Zuzana Eliášová.

Na spomínaných reformách už tím odborníkov údaje pracuje a čoskoro by ich mali predstaviť verejnosti.

Pozrite si, ako sa začal búrať dlhé roky opustený skelet Rázsoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy