Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mladší tínedžeri v školách nie sú testovaní a zatiaľ ich ani neočkujú, rodinám to komplikuje situáciu
Zdielať na

Mladší tínedžeri v školách nie sú testovaní a zatiaľ ich ani neočkujú, rodinám to komplikuje situáciu

SLOVENSKO / Malí školáci testy nepotrebujú, starší tínedžeri sa už môžu očkovať, ale čo bude s jedenásť až päťnásťročnými žiakmi? Rodičia chcú odpoveď a volajú po jednotných pravidlách minimálne na základných školách. Tiež sa pýtajú, prečo sa testovanie žiakov kloktaním zastavilo. Prípravy trvali mesiace, ale testovali iba jeden týždeň.

V Humennom sme našli rodičov, ktoré majú jedno dieťa na prvom a ďalšie na druhom stupni. Mimo školy pre nich platia odlišné povinnosti. "Mladší syn má desať, ten sa testovať nemusí, starší má 15, toho by sme otestovať museli a dcéra má 17 a tá je prihlásená na očkovanie a čaká," povedal Rastislav Vaceľ, otec školákov ZŠ Hrnčiarska Humenné. 

Rodičia sa zamýšľajú na tým, že kým napríklad na kúpalisko žiaci 2. stupňa bez negatívneho testu
nesmú, naproti tomu do školy môžu všetky deti aj bez testu. "Testovanie má svoj význam, robí to selekciu, je to varovanie pre školu, vidím v tom zmysel, ale malo by to byť ujednotené," Vladimír Mandula, otec školákov. "Je jasné, že deti nemajú radi lekárske vyšetrenia," poznamenala matka školáčky Jana Belcáková. 

Dožadovali sme sa odpovede, či sú alebo nie sú deti vo veku 11 až 15 dočasne znevýhodnené. Ak sa žiaci prvého stupňa testovať nemusia, stredoškoláci sa môžu očkovať. Ale len 11 až 15 roční potrebujú na viacero mimoškolských aktivít test. Ministerstvo školstva nás odporučilo na ministerstvo zdravotníctva. "Chápeme situácii, ale o nastaveniach rozhodujú odborníci z epidemiológie," vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) výskyt ochorenia Covid-19 na školách monitoruje. Kým v marci
malo pozitívny test 4 008 detí, v apríli malo pozitívny test 5 070 detí. Prenos na školách bol ale výrazne nižší ako výskyt mimo školských zariadení. 

Základná škola s materskou v Kežmarku je jedna z mála, ktorá ministerstvo školstva po stopke povinného testovania poprosila o dobrovoľné pokračovanie testovania, pretože záujem o testovanie detí mali všetci rodičia."My sme mali testovanie asi sedem týždňov, dva týždne, čo nás ministerstvo stoplo a čakáme, či nám to zas povolí," uviedol riaditeľ školy Pavol Krajči. 

Testovanie kloktaním má vraj mnoho výhod. Rodičia sa neobávajú šírenia medzi deťmi a deti platnosť negatívneho testu môžu využívať aj mimo školských aktivít."Tak to je ideálne, my budeme rozhodne pokračovať, ak nám to ministerstvo dovolí," ubezpečil Krajči. "Ja som už o tom hovoril s Mikasom, hygienikom a musíme to upraviť, aby sme tým rodinám nerobili zbytočne komplikácie ešte viac," skonštatoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Rozhodne pozitívnou správou je že Európska agentúra pre lieky už začala s hodnotením vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. Rozhodnutie sa očakáva v priebehu júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy