Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prokurátor podal návrh na väzbu pre finančníka Kvietika. NAKA stíha ďalších troch ľudí
Zdielať na

Prokurátor podal návrh na väzbu pre finančníka Kvietika. NAKA stíha ďalších troch ľudí

PEZINOK / Podľa informácií TV JOJ vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry cez prokurátora doručil na Špecializovaný trestný súd v Pezinku žiadosť o väzobné stíhanie pre zadržaného finančníka Martina Kvietika a ďalšie spoluobvinené osoby.

Väzobné stíhanie žiadajú vyšetrovacie orgány pre obvinených za zločin založenia a zosnovania organizovanej skupiny. Mali kšeftovať s reštitučnými nárokmi na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Ide o korupčné skutky. Sudkyňa pre prípravné konanie o väzobnom návrhu bude rozhodovať v priebehu víkendu. 

​Podľa informácií TV JOJ pre kšefty s Kvietikom NAKA stíha tri osoby pre zločineckú skupinu

Podľa posledného obvinenia finančník Martin Kvietik založil a zosnoval minimálne trojčlennú zločineckú skupinu, ktorá mala podľa
vyšetrovateľov vytvorený systém na kšefty s reštitúciami pozemkov. Ide o pozemky v rozlohe desiatok hektárov za stovky tisíc eur a úplaty prevyšujúce pol milióna eur. Svedok proti obvinením je niekdajší Kvietikov právnik Jan Gajan. A práve ten ma polícii rozprávať komplikovaný príbeh o ovládnutí majetku Slovenska údajnými zločincami, ktorý je v správe Slovenského pozemkového fondu.

Zločinecká skupina s väzbami na politickú stranu SNS

Polícia tvrdí, že Martin Kvietik založil zločineckú štruktúrovanú skupinu s advokátom Janom Gajanom už v roku 2016. Úlohou malo byť získanie finančných prostriedkov, ktoré mali skupine plynúť z úplatkov alebo z majetkových práv k nehnuteľnostiam, ktoré mali prechádzať na vopred určené  personálne spoločnosti alebo majetkovo prepojené na Kvietika a Gajana. Aby sa k úplatkom a k majetkom vopred dostali, museli podľa polície najskôr ovládnuť kľúčové pozície v SPF. Skupina sa tak rozrástla o členov, ktorí pre ňu pôsobili v Bratislavskom, Nitrianskom a Prešovskom kraji. Riadiacu právomoc mali najvyšší postavení členovia zločineckej štruktúry.

Podozrenia polície: Mali systém na vyhľadávanie žiadateľov o prenájmy pozemkov

Podľa zistení TV JOJ vyšetrovacie orgány preukazujú obvinenému finančníkovi a jeho komplicom vytvorenie premysleného systému, cez ktorý skupina dokázala získať peniaze a rozsiahle majetky. Najskôr údajne vytvorili schému na vyhľadávanie žiadateľov reštitučného konania. Taktiež vytvorili údajne systém na vyhľadávanie žiadateľov o prenájmy pozemkov v správe SPF.

Keď skupina dokázala systematicky identifikovať konkrétnych žiadateľov o reštitúcie alebo o prenájom pôdy, začali vykonávať činnosti, ktorými konkrétnemu žiadateľovi začali narastať problémy. Malo to spočívať v tom, že nič netušiacemu žiadateľovi sa nedarilo dosiahnuť reštitúciu alebo prenájom pôdy. Takto manipulované konanie cez spriaznených úradníkov SPF malo prinútiť žiadateľa k tomu, aby chcel poskytnúť úplatok.

Podľa polície nešlo Kvietikovej bande len o úplatky

Ak žiadateľ nadobudol pocit, že získať jeho reštitučný nárok od Slovenského pozemkového fondu je zložité, skupina mala záujem jeho nárok ovládnuť.
Zločinecká organizácia mala podľa vyšetrovateľov za úlohu aj vybudovať systém predkladania a schvaľovania reštitučných nárokov a nájomných zmlúv na Radu Slovenského pozemkového fondu. Údajne pracovali aj na vytvorení uzatvoreného systému prijímania, evidovania a poskytovania úplatkov v rámci štruktúr skupiny.

Takýmto spôsobom údajne realizovali nezákonné minimálne dva reštitučné nároky. Jeden pre maďarského dediča a druhý pre oprávnenú dedičku z Českej republiky. Na tieto zložité majetkové transakcie vo forme bezplatných prevodov pozemkov z SPF využili minimálnych dvoch štatutárnych zástupcov SPF. Konkrétne obvinenú právničku Adriánu Šklíbovú, ktorá bola v tom čase vo funkcii generálnej riaditeľky SPF a obvineného Pavla Roháľa, riaditeľa reštitúcii GR SPF.

Z vybavených reštitúcií si Kvietik údajne zobral polovicu

V roku 2019 chcel jeden oprávnený reštituent získať od SPF pôdu v hodnote takmer pol milióna eur. Keďže na fonde už fungoval opísaný systém vychytávania takýchto reštituentov, pravdepodobne aj tento sa dostal ku Kvietikovmu právnikovi Gajanovi. Reštituent požiadal Gajana o úspešnú reštitúciu pozemkov na SPF. Gajan sa preto údajne dohodol s Kvietikom, že reštitučné konanie úspešne skupina zariadi, ale za úplatok.

Od žiadateľa si mali vypýtať 50 percent pozemkov z vybavenej reštitúcie. Ktoré pozemky ovládne Kvietikova skupina, údajne určil sám Kvietik. Určil pozemky v katastrálnej oblasti Štiavnických vrchov. Realizáciu mali riadiť Šklíbová a Roháľ. Úplatok vo forme polovice nadobudnutých pozemkov reštituent previedol následne na údajne Kvietikom určené a ovládané právnické osoby. Kvietik tak získal obrovské majetky, za čo funkcionárom SPF Šklíbovej a Roháľovi, údajne vyplatil po 5-tisíc eur ako odmenu za zrealizovaný kšeft.

Polícia má na údajnú skupinu Kvietikových ľudí toho viac

Napríklad záväzok splatiť mimosúdne vyrovnanie vo výške takmer milióna eur. SPF sa údajne cez štatutárku Šklíbovú zaviazal plniť dohodu o urovnaní mimosúdneho sporu medzi SPF a právnickou osobou. Malo ísť v podstate o reštitúciu, ktorú si nárokovala česká občanka. Opäť sa do prípadu zapojil Kvietikov právnik Gajan s tým, že po dohode s Kvietikom SPF pohľadávku vyrovná. Za mimosúdne urovnanie si údajne Kvietik vypýtal úplatok v sume 500-tisíc eur.

Fond sa zaviazal nárok vo výške 950-tisíc eur uhradiť v dvoch častiach. 500-tisíc eur v troch splátkach poslaných na účet právnickej osoby a 450-tisíc eur právnická osoba mala dostať už vo forme nadobudnutia bezplatným prevodom pozemkov. Aj za túto transakciu sa Kvietik podľa svedkov polície nakoniec odplatil šéfke SPF Šklíbovej 5-tisícovým úplatkom. Podozrení na Kvietika a jeho komplicov majú vyšetrovacie orgány ešte viac. Aktuálne aj v tomto novom obvinení figuruje podľa informácií TV JOJ ako kľúčový svedok práve spomínaný Gajan. Kvietikov právnik a údajný komplic, ktorý sa rozhodol s políciou len prednedávnom spolupracovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy