Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mamičky, pozor. Pitie vody môže vášmu bábätku uškodiť
Zdielať na

Mamičky, pozor. Pitie vody môže vášmu bábätku uškodiť

BRATISLAVA / Pre celé Slovensko do piatku platí najvyšší, 3. stupeň výstrahy pred horúčavami. Ľudia by mali zodpovedne dodržiavať odporúčania lekárov. Najmä príjem dostatočného množstva vody. Nie pre každého má ale blahodarný účinok.

Bábätká do šiestich mesiacov by vodu nemali piť vôbec. "To je veľký problém, pretože aj niektorí pediatri tvrdia, že deti majú byť vo veľkých horúčavách dolievané vodou. Nie je to pravda. Ak je dieťa výlučne dojčené, malo by aj v týchto horúčavach dostať materské mlieko," hovorí primárka Neonatológie Univerzitnej nemocnice Antolská, Darina Chovancová.

Ak má bábätko brucho plné vody, mlieko už potom nechce. Výsledkom toho je, že lekári sa stále častejšie stretávajú s deťmi, ktoré nerastú a nevyvíjajú sa tak, ako by mali. "Striktne to musíme dodržiavať. Pokiaľ je dieťa dojčené, v prvých šiestich mesiacoch by od smädu malo dostať výhradne mlieko - čiže ten prsník," dodala Chovancová.

Nekojené deti, ktorí sú na umelej výžive, môžu vo štvrtom mesiaci v týchto horúčavách, môžu dostať malé množstvo vody, pokiaľ nemajú reflux a nezvracajú. Ale je to tak 10 až 20 mililitrov dvakrát denne.

Primárka neonatologickej kliniky dodáva, že existuje aj mnoho lekárskych štúdií z tropických krajín, kde malé deti vyrastajú pri 40 stupňových horúčavách. A ani tam sa matkou dojčené bábätká nepotrebujú napiť skôr, ako po šiestom tom mesiaci života. Ani v týchto extrémne teplých dňoch preto netreba podľahnúť panike.

To, že je vaše bábätko správne hydratované, si môžete aj jednoducho odkontrolovať sami. "Hydratované dieťa, dobre zavodnené dieťa, by malo cikať každé tri hodiny pri každom prebaľovaní. Nemalo by mať suchý jazyk, nemalo by byť apatické," hovorí pediatrička Monika Antošová.

Voda z vodovou alebo balená?

Mnoho matiek rieši aj otázku, či dieťaťu daj obyčajnú vodu z vodovodu alebo balenú dojčenskú vodu. Podľa lekárov je to ale skôr otázka peňazí. Na Slovensku máme veľmi kvalitnú pitnú vodu - najmä na západe - v okolí Žitného ostrova, ale výrazne horšie to nie je ani v ďalších regiónoch, pretože normy sú pomerne prísne. Vždy ju ale treba prevariť.

Ostražité by mali byť rodiny, ktoré nie sú napojené na verejný vodovod. Pretože nie všetky škodliviny sa prevarením zničia! Hrozbou je najmä vysoký obsah dusičnanov, ktorý môže spôsobiť syndróm modrého dieťaťa. "To dieťa môže byť modré. Vzniká tam methemohlobinémia. Na hemoglobín, ktorý má nosiť kyslík, sa naviažu tieto zlúčeniny a zabránia okysličeniu toho bábätka," uviedla neonatologička Darina Chovancová.

Takúto intoxikáciu dusičnanmi spôsobuje aj prílišné hnojenie koreňovej zeleniny. Preto sa už dnes pri hnačkách neodporúča robiť mrkvový odvar, ale ryžový, pri ktorom sa škodliviny z hnojiva do tela dieťaťa nedostanú. A ak si kvalitou vody nie ste istí, môžete si ju dať skontrolovať na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy