Polojasno
14°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Vodiči, zbystrite pozornosť. Vysoké teploty vám ju totiž znižujú
Zdielať na

Vodiči, zbystrite pozornosť. Vysoké teploty vám ju totiž znižujú

BRATISLAVA / Vysoké denné teploty sa odrážajú na mnohých veciach. Medzi nimi je aj pozornosť vodičov, čo môže byť veľmi nebezpečné. Extrémne teplé počasie má totiž vplyv na reakcie vodičov.

Ak jazdíte vo vozidle, na ktoré svieti slnko, nevetráte ho ani nechladíte, zhruba po 90. minútach sa reakčný čas zhoršuje asi o 60 percent. Je to stav porovnateľný s účinkom, ktorý vyvolá 0,5 promile alkoholu v krvi. 

"Akékoľvek mikroklimatické pomery, ktoré sú neštandartné, tak sa ich vnímanie presúva z podvedomia do vedomia, tým pádom sa organizmus nimi zaoberá, rovnako ako aj vodič. Tým, že ich vníma, klesá reakčný čas aj sústredenosť na premávku. Samozrejme, ak ten diskomfort trvá dlho, stúpa nervozita a agresivita za volantom," hovorí  lekár a záchranár Martin Balko. 

Štvornásobné riziko dopravnej nehody

Z policajných štatistík vyplýva, že unavený alebo ospalý vodič zvyšuje riziko dopravnej nehody v priemere až štvornásobne. Má napríklad problém udržať svoje vozidlo v jazdnom pruhu či prispôsobiť rýchlosť vozidlám pred nimi, ale aj pri predbiehaní. 

Pred dlhšími jazdami v teple sa neodporúča konzumovať mastné a vyprážané jedlá. Pokiaľ sú mikroklimatické podmienky u vodiča stresujúce, stúpa v tele aj spotreba glukózy v rámci stresu v organizme. Vyžaduje sa teda častejšie dopĺňanie energie formou stravy a zvýšené nároky sú aj na pitný režim. 

Súvisiace články