Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Veľké upratovanie po povodni v Petrovanoch: Ľudia ratovali autá, sedačky aj mrazáky s mäsom
Zdielať na

Veľké upratovanie po povodni v Petrovanoch: Ľudia ratovali autá, sedačky aj mrazáky s mäsom

PREŠOV / V Petrovanoch včera celý deň ľudia ratovali všetko, čo mali. Výdatný dážď, ktorý trval už od nedele, tam napáchal veľa škody. Zatopené pivnice, ulice plné vody či mokré domy. Aj s týmto sa museli popasovať ľudia neďaleko Prešova.

V Petrovanoch aj dnes pokračuje veľké povodňové upratovanie. Voda už opadla, no ostali po nej nánosy bahna a všetko čo jej stálo v ceste, zostalo navlhnuté. Niektorí dokonca ešte dnes, ťahali vodu z garáží a pivníc. 

Vytopené ulice, mokré pivnice a všade samá voda. Aj tak to vyzeralo včera, 18. mája, v Petrovanoch. Niektorí dobrovoľní hasiči spali od včerajšieho rána len pár hodín. Po zatopených pivniciach či obývaných prízemiach ratovali aj miestnu čističku odpadových vôd. Nechýbalo veľa a voda by sa dostala aj tam. Na pomoc prišlo až šesť dobrovoľných hasičských zborov. Hasiči pomáhali aj vo viacerých častiach Slovenska, ktoré trápili výdatné dažďové prehánky. 

​Vďaka protipovodňovým bariéram sa podarilo zabrániť tomu, aby sa voda dostala do technického zariadenia čističky odpadových vôd. "Museli sme odstaviť čističku, aby sa občanom nestalo to, že by im voda vyrážala u nich v domácnostiach či vo WC alebo v kúpeľni," uviedol veliteľ zásahu Róbert Kohlmayer.

Medzitým v dedine si ľudia vysúkali rukávy a pustili sa do práce. Voda síce opadla, no zanechala po sebe spúšť a nánosy bahna. Niekomu vytopilo auto, ktoré sa podarilo vytiahnuť až keď voda bola len  po sedačky. Iným zase zaplavilo mrazák plný mäsa. Medzitým v dedine si ľudia vysúkali rukávy a pustili sa do práce. Voda síce opadla, no zanechala po sebe spúšť a nánosy bahna.

"Dosť je roboty, ale sú na tom ľudia horšie," to hovorí človek, ktorému zatopilo auto v garáži. Brodil sa k nemu vo vode vyše kolien a keď otvoril dvere tak voda už bola vo vnútri na úrovni sedačiek.

"Bývam tu 30 rokov a toto som nezažila pri nás pri bytovkách,"  zhodnotila miestna obyvateľka.

Na Petrovany udrela veľká voda z dvoch strán na jednej sa valila od potoka, na ktorom sa pretrhol násyp na brehu a z druhej sa vyliala rieka Torysa. Pre zaplavenú časť čističky odporúčali miestnym obmedziť používanie toaliet a vody vypúšťanej do odpadu. "Nedá sa to. Zoberte si, koľkokrát sa včera prezliekali za to, že boli mokrí. Skrátka musí ísť. To sa nedá menej používať teraz, keď sa všetko čistí," uzavrela miestna.

Liptovské Revúce v okrese Ružomberok zasiahol najskôr ničivý požiar, ktorý zlikvidoval 6 drevených stavieb a potom prišli dvojdňové povodne.
Okrem profesionálnych hasičov z Ružomberka, Liptovského Mikuláša a Žiliny zasahovali aj dobrovoľní hasiči z Liptovskej Osady, Liptovských Revúc a Liptovská Lužnej.

"Ja som už na dôchodku, ale trápim sa ako viem. Z jednej strany nás topí, z druhej nás zničil plameň. To je hotová katastrofa," povedal spolumajiteľ drevenice Pavol Veselovský.

Jeho rodina si 30 rokov s láskou budovala chatu a okolie bolo zničené.

Požiar vypukol v pondelok nadránom. Rýchlo sa rozšíril na všetky okolostojace drevené stavby."Jednalo sa o mimoriadny zásah, nakolko 6 drevenných stavieb sa nachádzalo vedľa seba tesne. Po príchode na miesto bol požiar v tretom štádiu horenia," uviedol riadiaci dôstojník Pavol Pecník.

Požiar sa začal nebezpečne rozširovať aj na blízke budovy a stavby ohrozovalo aj sálavé teplo.

"Podarilo sa zachrániť aj blízko stojacie objekty dreveného charakteru," dodal Pecník.

Nešťastný bol aj muž z Bratislavy, ktorý je povodom z Liptovských Revúc. Skrášloval si tu roky drevenice a okolie. "Mne zhorelo humno, dom drevený - strecha na zemi, komíny sú zvalené. Minimálne som prišiel o štvrť miliona eur," zhodnotil majiteľ drevenice Stanislav Saniga.

Príčina požiaru ešte nie je známa ani celková výška škody. "V súvislosti s požiarom v obci Liptovské Revúce v okrese Ružomberok začal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Ružomberku trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia," informovala policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Akonáhle dohasili, prišli zas veľké povodne. Rozbrežila sa pritom rieka Revúca, ľudom zatápalo pivnice, aj tým, ktorí vyhoreli. "Navrecovali sme zhruba 1200 vriec s pieskom. Pomáhali sme pri čerpaní vody z pivníc 30 rodinám,"  uzavrela starostka Liptovských Revúc Jana Šimová.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy