Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Epidemická situácia zapríčinila pokles diagnostiky a liečby onkologických ochorení až o 40 percent
Zdielať na

Epidemická situácia zapríčinila pokles diagnostiky a liečby onkologických ochorení až o 40 percent

BRATISLAVA / Epidemická situácia zapríčinila pokles diagnostiky a liečby onkologických ochorení až o 40 percent, ani Slovensko nie je výnimkou. Organizácie pritom apelujú na ministra zdravotníctva, aby o liečbe rozhodoval výlučne onkológ a nie zdravotná poisťovňa.

Každý rok si tvárou v tvár sadnú zástupcovia onkologických pacientov s ministrom zdravotníctva. Ani jednej strane zo zúčastnených, nie je príjemné počúvať, čo v onkológii chýba a čo by sa mohlo zlepšiť.

Za práva onkologicky chorých ľudí bojuje aj Občianske združenie Amazonky. O problémoch v onkológii hovorila aj pacientka Markéta Derdáková: "Momentálne mi poisťovňa zamietla druhú etapu liečby. Každý tretí týždeň za lieky dám viac ako 2 000 eur. A zo 135 indikácií je na Slovensku hradených len 18 percent, čo je veľmi nízke číslo."

Na nízku diagnostikáciu za posledný rok poukazuje aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský: "Výkony v onkológii veľmi poklesli, bolo to zapríčinené strachom pacientov z nákazy ale aj obmedzením kapacít." 

Rôzne pacientské organizácie dnes prosili ministra, aby obnovil skríning rakoviny krčka maternice, hrubého čreva a konečníka. Minister zareagoval tým, že sa obnovia všetky výkony na ktorých sa v rámci zasadnutia dohodli. Skríning krčka maternica by sa mohol spustiť v júni, skríning hrubého čreva a konečníka na jeseň.

Okrem prevencie, psychologickej podpory , dostupnejšej paliatívnej starostlivosti a lepšieho manažmentu pacienta je najžiadanejšou prosbou onkologických pacientov dostupnosť liečby na úrovni zvyšku Európy."Onkologický pacient potrebuje nadobudnúť istotu v tom, že vie čo ho čaká a akou cestou liečby pôjde." uviedla Miroslava Fovenes z OZ Lymfona. 

Lengvarský hovoril aj o téme dlhého schvaľovania liečiv, čo u nás trvá dlhšie ako v zahraničí: "Budem sa intenzívne zaujímať o to, prečo u nás registrácia liekov trvá dva roky a inde štyri mesiace. Tiež chcem riešiť všetky dostupné liečivá, ktoré by sa na Slovensku mohli podávať." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy