Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa odborníkov je táto jar najchladnejšia za posledných 20 rokov
Zdielať na

Podľa odborníkov je táto jar najchladnejšia za posledných 20 rokov

BRATISLAVA / Od pondelka, 17. mája, pršalo prakticky na celom území krajiny. Meteorológovia postupne vydali tretí stupeň výstrahy pred povodňami. Tohoročný máj je v poradí už tretí po sebe s podpriemernými teplotami. Táto jar je zrejme najchladnejšia za posledných 20 rokov. 

Víkend pripomínal skôr marec ako polovicu mája, vystriedali sa všetky nepríjemné druhy počasia a žiaden kút Slovenska nebol ušetrený. Na severe sneh, víchor a mráz. Juh Slovenska evidoval výdatný dážď a nepríjemný vietor. Počasie sa nezmení ani v najbližších dňoch, kedy sa očakávajú prízemné mrazy. 

Zima opätovne zavítala aj do Spišskej Magury, ktorá je zasnežená všade na okolo. Táto dedina patrí k tým severnejším, ale aj tak na cencúle v polovici mája, nie sú zvyknutí ani jej obyvatelia. 

Viacerí turisti chodia na Zamagurie raftovať. Tentokrát ich však prekvapila neprijemná zima a sneženie, ktoré trvalo celú noc. "Obyčajne kempujeme v stane, teraz sme to však museli zmeniť a presunuli sme sa do penziónu," upresnil turista z Prahy. Niektorých turistov sneh príjemne prekvapil a aj po ceste na jarnú dovolenku si užívali výhľad na zasneženú prírodu.

Májové sneženie nie je vo Vysokých Tatrách nič výnimočné. Už od 1 000 m.n.m. bola krajina viac biela ako zelená, turisti chodili naobliekaní a chladné počasie ich prekvapilo. Oveľa dramatickejšia situácia bola vo vyšších polohách, sneženie bolo spojené s pomerne silným vetrom. Aj na Orave sa počasie vrátilo o pár týždňov v kalendári dozadu. V noci prituhlo a dokonca aj nasnežilo. Takéto chladné počasie si nepamätajú ani tunajší. "Zdá sa, že traja zamrznutí prišli tento rok o čosi skôr," hovorí miestny. V Oravskej Lesnej, najchladnejšej obci Slovenska, ráno namerali -2 stupne Celzia.

K netypickému májovému počasiu sa pridal aj studený vietor, v nižšie položených obciach sa sneh topil. Premenlivé počasie komentuje aj pán Jozef z Oravy: "Najskôr nás vyhrialo a teraz nás takto trestá." Poveternostné podmienky nie sú po chuti ani predajcom kvetov v Dolnom Kubíne, pretože chladné počasie a vietor neprospieva rastlinám. Studenému počasiu sa nevyhol ani juh Slovenska, ktorý sužoval silný vietor a vytrvalý dážď. 

"Za víkendové dni spadlo takmer 50 mm dažďa. Husté zrážky boli pozorované aj vo východnej časti Slovenska. Toto počasie však teší najmä poľnohospodárov a záhradkárov," upresnila meteorologička Miriam Jarošová. Silný nárazový vietor, skombinovaný s dažďom, pri pocitovej teplote okolo nuly nedovolil obyvateľom Slovenska užívať si príjemnú nedeľu v prírode. 

Čakajú nás chladné teploty

Na juhovýchode divoký vietor prevracal dodávky a kamióny na cestách. "Silný nárazový vietor ma vyhodil z cesty a skončil som mimo nej," hovorí Marek Tomáškin, vodič kamióna. Tomu museli prísť na pomoc policajti a odťahová služby. Nielen autá ale aj chodci mali čo robiť, aby tieto poveternostné podmienky ustáli na nohách. 

Divoké počasie sa začína upokojovať a obloha vyjasňovať. V najbližších dňoch nás opäť čakajú chladné  teploty. "Juh stredného Slovenska môže mať aj do utorka, 18. mája, prízemné mrazy," hovorí Miriam Jarošová. V stredu ráno môžu byť prízemné mrazy už na celom území Slovenska. Aj zvyšné dni sa budú niesť v podobnom duchu: studený máj - v stodole raj. "Ľudia si to dávajú dokopy s tromi zamrznutými Pankrácom, Servácom, Bonifácom a Žofiou. Boli by sme už všetci radi, keby tento studený front bol tým posledným. Ale cez víkend nás opäť čaká chladné počasie, na Slovensku sa rozprší a na končiare kopcov sa vráti sneh," dodáva Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy